Niks voor mei, minderen in juni?

23 mei 2023 / Actueel / Achtergrond

Juni staat voor de deur. Misschien trek je je pauze door of trek je als vanouds een fles wijn of een biertje open. Heb je als missie te minderen, dan wel te stoppen? Wij komen met tips.

Wat je niet in huis hebt, kan ook niet op

Inkoppertje, maar wat je niet in huis hebt aan alcohol kun je ook niet opdrinken. Weersta de verleidingen en aanbiedingen in de supermarkt en zoek naar smakelijke non-alcoholische alternatieven.

Maak het klein

‘Ik ga nóóít meer drinken!’, is een behoorlijk statement. En misschien ook niet even haalbaar voor iedereen. Het is goed om je een doel te stellen als je je alcoholgebruik serieus wilt terugdringen, maar maak dit doel kleiner. Denk bijvoorbeeld aan doelen/afspraken als:

  • Als ik drink, drink ik maximaal één glas per dag.
  • Ik drink alleen (matig) alcohol in het weekend.
  • Ik drink alleen (matig) als ik op een feestje ben.
  • Ik drink na ieder alcoholisch drankje een glas water/fris.
  • Om de 3 maanden houd ik een alcoholpauze van een maand.

Spread the word

Als het even kan, vertel je je familie en vrienden dat je minder/niet drinkt. Zo kan een gastheer of -vrouw rekening houden met je voorkeuren. Of je neemt je eigen non-alcoholische lievelingsdrankje mee. Op een feestje bestel je zelf je drankje en ga je op in de massa. Niemand die doorheeft dat je je zoveelste frisje drinkt.

Dat moet gevierd worden

Een week niet gedronken? Een festival nuchter doorgekomen? Uiteten geweest zonder daarbij een druppel alcohol te hebben gedronken? Een maand alcoholloos door het leven gegaan? Iedere (in jouw ogen) mijlpaal mag gevierd worden. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht (van een nieuw boek tot aan een uitje naar de dierentuin of wat je dan ook een echte traktatie vindt) om zo gemotiveerd te blijven.

Gerelateerd

30 mei 2023 / Achtergrond

Leestip: KIJK Magazine

KIJK Magazine is een magazine boordevol wetenschap en technologie. Het tijdschrift bestaat al sinds 1968 en is voor iedereen die wil weten hoe het écht zit. Wij vonden een aantal…
Lees meer
28 mei 2023 / Achtergrond

Podcasts over alcohol

Er is al veel over alcohol verteld en beweerd. In verschillende media wordt het onderwerp regelmatig aangesneden. Ook ‘de podcast’ is een populaire manier om te praten over alcohol en…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat