Nederland = Bierland

Vergeet de kaas, de bloemen en het vlees. Nederland is groots in het exporteren van bier. Sterker nog, Nederland voert het meeste bier uit van alle landen in de Europese Unie. Wereldwijd staat ons land op de tweede plaats. Wij presenteren je de feiten en cijfers.

Een biertje op een verjaardag, een biertje na een dag hard werken, een biertje tijdens een bruiloft, een biertje voordat je naar de kroeg gaat, een biertje als je een film kijkt: noem een gelegenheid en er past bier bij. Een bierdrinkende Nederlander drinkt gemiddeld 95 liter bier per jaar. Dat is een boel bier dat ín Nederland wordt gedronken. Maar er gaat ook veel bier uít Nederland.

Nummer 1

Nederlandse brouwers exporteerden in 2020 voor meer dan 2 miljard euro aan bier. En onder bier wordt zowel alcoholhoudend als alcoholvrij bier verstaan. Deze cijfers bezorgen ons de nummer 1 positie op de lijst van grootste bierexporteurs van Europa. Wereldwijd betekent het dat we op plaats 2 staan. Alleen Mexico exporteert nog meer bier.

Wist je dat…

-Het merendeel van de bierexport voor de Verenigde Staten bestemd zijn? 37 procent van Nederlandse export gaat erheen.

-Heineken de belangrijkste exporteur is?

-Nederland sinds 2019 ook de belangrijkste exporteur van alcoholvrij bier is? In 2020 werd er voor 121 miljoen euro aan alcoholvrij bier geëxporteerd.

Daar komt België

Nederland is sinds 2000 al de grootste bierexporteur van Europa. Maar een garantie is deze nummer 1 positie niet. België is aan een flinke opmars bezig. En komt steeds dichterbij. Onze zuiderburen zagen hun bierexport in de afgelopen twintig jaar vervijfvoudigen. Het levert de Belgen voor nu een tweede plek op. Duitsland en Frankrijk maken de top vier compleet.

Feit: België importeert nauwelijks Nederlands bier, maar voert wel veel bier uit naar ons land. Nederland is de op een na grootste klant van België. Bron: nu.nl.

Bewust alcohol drinken

Bij IkPas zullen we nooit zeggen, dat je dat biertje voor altijd de rug moet toekeren. Wel promoten we de pauze van een maand of langer en het bewust drinken van alcohol. Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. 58% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat