Minderen of niet drinken? Zo doe je dat.

Nog even en deze pauzemaand zit erop. Voor diegenen die hun alcoholpauze niet verlengen, begint het ‘gewone leven’ weer. Er mag weer gedronken worden. De meeste (ex-)pauzeerders willen niet terug naar hoe het eerst was. Daarom lees je hier tips om op bepaalde momenten niet te drinken of te minderen met alcohol.

Het belangrijkste van meedoen aan IkPas is bewustwording creëren. Achteloos biertjes en wijntjes drinken is hopelijk na een pauze verleden tijd. Juist bewust het moment kiezen waarop je alcohol drinkt, daar oprecht van genieten én op tijd stoppen is grote winst. Hieronder lees je tips hoe je ervoor zorgt dat je bewust en minder drinkt.

Nieuwe uitlaatklep

Even niet meer hoeven voelen (omdat je een moeilijke periode doormaakt, of omdat het verleden je parten speelt) is een populaire reden om te gaan drinken. Gebruikte je alcohol voorheen als verdovingsmiddel? Dan is het belangrijk een nieuwe uitlaatklep te vinden. Omgaan met je emoties kan ook door ze van je af te schrijven, lange wandelingen te maken met een goede vriend(in) en vertellen wat je denkt of door de hulp in te schakelen van een professional. De vervelende gevoelens en gedachtes verdwijnen in ieder geval niet bij het legen van een fles.

Afspraken maken

Maak afspraken met jezelf. Doordeweeks drink je niet. In het weekend maximaal 4 eenheden. Of: Om de 3 maanden houd je een maand pauze. Of: Als je op vakantie bent, mag je wel drinken maar de rest van de zomer houd je je aan je 3 glazen per week. Evalueer na een paar weken / maanden hoe de afspraak bevalt en stel hem bij waar nodig.

Trek een sociale grens

Vind je het moeilijk om je volledige sociale agenda uit te zitten zonder een druppel te drinken? Ga de sociale verplichtingen die je kunt missen uit de weg en bezoek alleen de feestjes of gezelligheden die je niet wilt mislopen. Oftewel: maak het jezelf niet onnodig moeilijk.

Praktische tips

Dan nog even de praktische kant. De herhalende IkPasser weet dat we in het verleden al vele tips deelden over het minderen of matigen met alcohol. Even in vogelvlucht:

  • Drink uit een glas en niet uit een flesje.
  • Zet je glas na iedere slok weg, zodat je niet te snel nog een slok neemt.
  • Wissel ieder glas alcohol af met een non-alcoholisch alternatief.
  • Zorg dat je maag met eten gevuld is, voordat je gaat borrelen.
  • Haal geen voorraad alcohol in huis.
  • Maak afspraken met jezelf en nog beter: betrek er iemand bij die je vertrouwt. Bijvoorbeeld: ‘Vanavond wil ik 2 biertjes drinken. Daarna stap ik over op 0.0. En jij houdt me hier ook aan Bart’.

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat