Met je vrienden naar de kroeg deel I

IkPas draait om bewustwording als het gaat om het drinken van alcohol. De tijdelijke alcoholpauze die je inlast, is dan ook vooral bedoeld om stil te staan bij drinkgewoontes die er misschien onbewust zijn ingeslopen. Om daar achter te komen, leef je tijdens je IkPas-periode je normale leven, maar dan de 0.0-versie zogezegd. Dit betekent dat je zomaar met je vrienden in de kroeg kunt belanden. Hoe is dat: een hele avond nuchter op stap? Wat zijn de valkuilen en waar liggen de voordelen?

Yes , het mag en kan weer: een stapavond met vrienden. Tijdens IkPas, dat dan weer wel. Dat betekent een hele avond kroegtijgeren, met niets meer dan een glas fris in je hand. Zeg ‘ns eerlijk, heb je er al zin in, of vrees je voor de langste stapavond ooit? Het is heel normaal om met wat gemengde gevoelens te kijken naar een avond uit terwijl je geen alcohol drinkt. Je staat immers op het punt de avond nuchter door te brengen in een gelegenheid die vooral het drinken van alcohol faciliteert. Aan de andere kant, je bent met je vrienden. Het wordt dus sowieso lachen, zelfs als jij even het mikpunt bent. Deze onderstaande tips helpen je jezelf voorbereiden op een gezellige alcoholloze avond uit.

Je kunt het!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zonder het onderwerp ‘niet-drinken’ te zwaar te maken, is het slim om mentaal wat voorwerk te verrichten, voordat je de kroeg binnenstapt. Door jezelf vooraf al in de juiste mindset te brengen. Zet hiervoor je redenen om niet te drinken nog een keer voor jezelf op een rij. En geef jezelf een compliment omdat je al zoveel dagen met succes deelneemt aan IkPas. Dat je mentaal sterk bent, heb je al bewezen. Zeker weten dat niets of niemand jou vanavond van je missie houdt. Met die positieve mindset ontstaat er meer ruimte om relaxed te genieten van een avond uit met je vrienden. Want behalve drinken, valt er natuurlijk veel meer te beleven!

Een goed alternatief

Wil je iedere twijfel over jouw drankkeuze wegnemen? Zorg dan dat je, voordat je de kroeg binnenstapt, al weet wat je eerste non-alcoholische drankje wordt. Zo heb je meteen een antwoord paraat op de vraag wat je wil drinken. Duik daarna in de drankkaart en ga los op het non-alcoholische deel. Misschien ontdek je een nieuwe frisdrank of blijkt die nog onbekende mocktail straks een all time favourite. Proost!

Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Kies dan een drankje dat geen enkele associatie met alcohol oproept. Een alcoholvrij biertje lijkt namelijk nog steeds op een biertje, en kan daarmee de zucht naar alcohol aanwakkeren.

Je nuchtere mannetje staan

‘Doe nou niet zo ongezellig’, ‘dit pilsje krijg je van mij’, of ‘kun je er vanavond niet ééntje drinken? Doe je de rest van de week weer gezond’, het is maar een kleine greep van opmerkingen die je als niet-drinker om je oren kunt krijgen. Natuurlijk vinden je vrienden je voornemen om een periode lang geen alcohol te drinken bewonderenswaardig, maar als dit betekent dat je ook tijdens die ene stapavond past, wordt de ‘gezelligheidstroef’ vaak alsnog ingezet. Dan moet je stevig in je schoenen staan om de groepsdruk te weerstaan. Wat helpt, is vooraf bedenken wat je kunt zeggen om deze discussie vriendelijk en vakkundig meteen de kiem in te smoren. Een gevat weerwoord, een grapje, of wat ook werkt: gooi een nieuw onderwerp ter discussie op tafel. En dóóórrrrrrrrr.

De volgende keer nog meer tips!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat