Met drank achter het fietsstuur kruipen

Na het bezoeken van een feestje de fiets pakken in plaats van de auto is een verstandige keuze. Behalve als je echt onder invloed bent. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Want het totaal aantal verkeersslachtoffers dat onder invloed letsel opliep, steeg met 71 procent in de afgelopen tien jaar.

In 2021 waren zeker 6.400 verkeersslachtoffers onder invloed van alcohol of drugs. Twee derde van hen had ernstig letsel. Poehee, dat is niet mis. Wat ook opvalt aan deze cijfers is dat ruim driekwart van de verkeersslachtoffers op de fiets zat en man was. Meer dan de helft van de slachtoffers was tussen de 20 en 49 jaar oud. De meeste ongelukken waren eenzijdig, daarbij was er dus geen botsing met een andere verkeersdeelnemer.

Bewust onbeschonken fietsen

Volgens VeiligheidNL, dat het onderzoek naar letselpreventie in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed, is fietsen onder invloed een onderbelicht probleem. Het kenniscentrum vindt dat fietsers zich meer bewust moeten worden van de risico’s van rijden onder invloed. Bron: nu.nl.

Maar wat is onder invloed?

Voor het besturen van een auto of motor mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. En ook voor het besturen van een (elektrische) fiets of scooter geldt dat het alcoholgehalte in je bloed niet hoger dan 0,5 promille mag zijn. Maar het beste is natuurlijk om de gedragslijn van 0% alcohol aan te houden. Wel zo veilig voor jezelf en anders weggebruikers.

Hoeveel glazen bier staan voor 0,5 promille?

Hoeveel je precies mag drinken is afhankelijk van je geslacht, bouw en gewicht. Maar er is wel een vuistregel: als gewone (ervaren) autobestuurder mag je (ongeveer) 2 glazen bier drinken, als beginnend bestuurder hooguit 1 glas bier. Voor een beginnend bestuurder geldt namelijk een alcoholpromillage van 0,2.

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat