Met deze tips is minderen niet lastig

Jij pauzeert. Een time-out waarin je nadenkt over de rol die alcohol in jouw leven mag spelen. Maar die pauze is niet oneindig. Hoe zorg je er straks voor dat je je bewust blijft van je alcoholgebruik? Hoe minder je daadwerkelijk?

De meeste IkPas deelnemers lassen een pauze in, omdat ze bewust willen nadenken over hun alcoholgebruik. Met als doel dat je straks misschien wel chronisch minder alcohol drinkt. En dat je meer ‘in control’ bent over wanneer, met wie en hoeveel alcohol je drinkt…Een pauzeperiode is duidelijk. Deze periode drink je geen alcohol. Maar er komt een dag dat je wel weer ‘mag’ drinken van jezelf. Je hebt immers een hele tijd geen alcohol aangeraakt.

Vaak willen mensen niet meer terug naar ‘toen’. Die 2, 3, 4 glazen of die fles per dag is toch te veel van het goede. Minderen is voor veel mensen lastig. Alcohol levert namelijk instant plezier op. Je wordt er blij(er) van, het haalt de scherpe kantjes van je verdriet/boosheid/frustratie of je vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Van deze ‘voordelen’ blijft weinig over als je alle nadelen bij elkaar optelt. Minder is het motto dus. Maar hoe doe je dat ‘minderen’? Lees hier onze tips.

Tip 1 Liever een paar dagen per week niet drinken dan 1 glas per dag

De Gezondheidsraad adviseert om het te houden bij 1 glas alcohol per dag. Maar als jij het type ‘1-is-geen’ bent, dan werkt dit principe niet voor jou. Beter is het om een aantal dagen per week niet te drinken. Dat is lekker duidelijk. Berg je voorraad op deze dagen goed op, zodat je niet in de verleiding komt toch een glas in te schenken of een biertje open te trekken. Beter is het misschien ook om op deze alcoholloze dagen geen uitjes te plannen met mensen waar je normaal gesproken alcohol mee drinkt.

Tip 2 Vul je maag met eten

De 5 zit in de klok dus ‘plop’…Ja, zo deed jij dat voorheen misschien ook. Rond een uur of 4 / 5 in de middag komt die ‘trek’ opzetten. Je hebt zin in iets met een kick en een bite. Een glas alcohol is zo gepakt. Het kan ook zijn dat je gewoon honger hebt. Pak iets te eten. Tip: eet wat noten; gezond en vullend. Of neem iets zouts. Tip: een bouillonblokje in kokend water bezorgt je ook een oppepper. 

Tip 3 Haal geen grote hoeveelheid aan alcohol in huis

Fors inslaan bij de plaatselijke supermarkt of slijterij is niet zo’n goed idee als je wilt matigen met alcohol. Haal niet meer in huis dan dat je daadwerkelijk gaat drinken. Dit principe kun je ook hanteren voor snoep, chips en chocolade.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat