Martijn Planken over IkPas bij NPO Radio 1

Hij moest er vroeg voor uit de veren, maar dat doet hij graag voor IkPas. Martijn Planken trad aan in het radioprogramma ‘Gaan!’, dat iedere werkdag tussen 04.00 uur en 06.00 uur op NPO Radio 1 te beluisteren is. In deze podcast vertelt de campagneleider, en een van de bedenkers, alles over IkPas.

De podcast trapt af met het ontstaan van IkPas. In 2013 begin het vuurtje te branden. Tijdens de vastenperiode werd in het zuiden van Nederland al een alcoholpauze gevierd. Ook een initiatief als Ocsober in Australië trok de aandacht. Martijn en alcoholonderzoeker Rob Bovens besloten er een actie van te maken. De eerste IkPas-actie trok 80 deelnemers.

De regie terugpakken

Vederop in de podcast spreken Raounak -Khaddari, de presentatrice, red.- en Martijn over eventuele ontwenningsverschijnselen, de vraagtekens die achter alcoholgebruik ontstaan en tips over omgaan met alcohol. Bij tips moet je denken aan het calculeren van je alcoholgebruik. Je neemt weer de controle over de keuzes die je maakt. Zonder dat die worden opgedrongen door alcoholmarketing, vrienden of gelegenheden.

Korte termijn en lange termijn

Het gesprek gaat op een zeker moment over de langetermijneffecten van alcohol en hoe je handelt naar de langetermijneffecten. Dat begint bij een keuze die je voor jezelf maakt. Het gaat ook om de positieve krachten van jezelf. Je wilt niet laveloos in je bed belanden, dus drink je 3 biertjes in plaats van 10. Daarmee win je een fitte ochtend. Dat is de essentie van verantwoord omgaan met alcohol. En dat gedrag beïnvloedt de langetermijneffecten.

Positief tegengeluid

Martijn benadrukt in deze podcast dat het bij IkPas gaat om de positieve verhalen rondom een alcoholpauze. Alle ellende die alcohol teweeg kan brengen, ervaren veel mensen aan den lijve. Maar juist die winst wanneer je een tijd niet drinkt, die deelt IPas met haar deelnemers.

Benieuwd naar de hele podcast? Beluister de complete IkPas-podcast met Martijn Planken onder begeleiding van presentatrice Raounak Khaddari hier

 

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat