Liever echt dan nep lachen

‘Lachen is gezond’ is niet voor niets de uitdrukking. Registreren je hersenen een goede grap, hilarisch kattenfilmpje of een grappige situatie, dan is dat hét startsein voor de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine. Tegelijkertijd schroeft een goede lachbui de aanmaak van stresshormonen cortisol en adrenaline terug. Beide processen zorgen ervoor dat je van lachen een lekker gevoel krijgt. Maar wat als je voor je werk veel moet lachen uit beleefdheid? En wat is de relatie met alcohol drinken?

Lachen is gezond. Het helpt je ontspannen en maakt je mentaal weerbaarder. Tenminste, als het om een oprechte lach gaat. Alicia Grandey, als professor in de psychologie verbonden aan Penn State University in Amerika kwam naar aanleiding van haar onderzoek in 2019 tot de conclusie dat mensen die voor hun werk vaak nep-emoties moeten laten zien, buiten werktijd meer risico lopen op het ontwikkelen van stress- of burn-outklachten en ziekteverzuim. Ook bevinden zich onder deze groep mensen meer zware drinkers. In een interview aan ABC News vertelde professor Grandey hierover: “Het moeten onderdrukken van negatieve emoties of nabootsen van vrolijke emoties tijdens het werk, kan ertoe leiden dat mensen daarbuiten sneller naar alcohol grijpen. Dit heeft niet alleen te maken met het ‘wegspoelen’ van onderdrukte, negatieve emoties, maar zit hem ook in het gegeven dat mensen die tijdens hun werk hun emoties sterk moeten beheersen, aan het eind van de dag al hun zelfbeheersing hebben ‘opgebruikt’. Zij zijn hierdoor sneller geneigd om na afloop van het werk alle remmen los te gooien. Ook als het gaat om het drinken van alcohol.”

Niet alle beroepsgroepen lopen hierbij trouwens evenveel risico. Het gaat vooral om beroepen waarin mensen veel korte, oppervlakkige contacten hebben met anderen. Misschien heb je zelf ook wel eens ervaren dat je jouw emoties op je werk in moest houden. Nu is af en toe je emoties wat bijsturen vanwege de sociale wenselijkheid niet zo’n ramp. Heb je echter het idee dat jij op je werk te weinig baas bent over je eigen glimlach en voel je de behoefte om dit buiten werktijd te compenseren, door bijvoorbeeld alcohol te drinken ter ontspanning? Dan kan de gezonde conclusie zijn om eens verder te kijken naar werk waarin jij meer jezelf kunt zijn. Bron: nporadio1.nl

Wat ook helpt: fijne collega’s waarmee je een goede relatie hebt en waar je regelmatig wél heel hard mee kan lachen. Wil jij meer lezen over blijven lachen, ook tijdens IkPas? Lees dan ‘Lachen is écht gezond’.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat