Lees je slimmer: alcohol op de werkvloer

Deze maand drink jij niet en verschijn jij iedere dag fris en fruitig op je werk. Maar vertel eens, ben jij ook wel eens met een kater op je werk verschenen? Hoe zit dat met drinken in je vrije tijd en de volgende dag presteren op je werk? Je leest er meer over in dit artikel.

Het glas bleef maar vol en het werd later en later. De volgende ochtend moet je dit bekopen met een ouderwetse kater. Hierdoor begin je vermoeider aan je werkdag. Ook kun je meer moeite hebben om je te concentreren en om je werk binnen de gebruikelijke tijd en naar jouw gebruikelijke maatstaven af te krijgen. Mensen die vaker overmatig drinken, noemen daarnaast als werkgerelateerde klachten onder andere geheugenproblemen, het maken van meer fouten, vaker te laat komen, regelmatig verzuim en klachten van collega’s. De stress die dit oplevert, kan ervoor zorgen dat mensen om te ontspannen ’s avonds juist meer gaan drinken. In dat geval kan alcohol drinken een negatieve spiraal worden. Bron: alcoholcontrole.nl.

Reden voor ontslag?

Een keer met een kater op je werk verschijnen, is natuurlijk geen reden voor ontslag. Het wordt hoogstens een erg lange dag voor je. Het wordt een ander verhaal als je alcoholgebruik in privétijd wel invloed heeft op het werk dat je moet doen. Sterker nog, je riskeert ontslag wanneer je alcoholgebruik (alcoholmisbruik) het functioneren structureel negatief beïnvloedt. Het drinken van alcohol an sich kan dus geen reden zijn om je ontslag te krijgen, de aanleiding is altijd je functioneren.

Alcoholtest op je werk

Wanneer een leidinggevende vermoedt dat een werknemer een alcoholprobleem heeft, kan hij of zij via een blaas- of bloedtest controleren of een werknemer alcohol gebruikt heeft. Zo’n alcoholtest is te beschouwen als een medische ingreep en mag alleen plaatsvinden met toestemming van de werknemer. Je bent als werknemer dus niet verplicht om mee te werken. Ook geeft de alcoholtest geen uitsluitsel over het alcoholgebruik voor of onder werktijd. Bron: alcoholinfo.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat