Langpauzeerder aan het woord

Phinus is wat je noemt een stevige drinker geweest. Hij begon jong, werkte hard en werd steeds afhankelijker van alcohol. Zijn turning point was zijn schoonzoon. Die dronk ook te veel en hij herkende zijn eigen drinkgedrag in het alcoholpatroon van zijn schoonzoon. Zo’n leven wilde hij niet meer.

“Toen ik 12 jaar oud was, werkte ik bij een bedrijf waar ze geen drinkwater hadden. Dus kreeg ik daar bier. Mijn vader dronk veel, mijn oma was een dochter van een kroegbaas…alcohol maakte al van jongs af aan deel uit van mijn leven. Ik ben werkzaam geweest in de tuinbouw. Lange dagen, vroeg op, rond het avondeten thuis en daarna door naar mijn tweede baan. Rond het avondeten dronk ik een paar borrels om vervolgens bij thuiskomst ook nog een paar drankjes te doen. Ook de vrijdagmiddag borrels waren stevig. Vaak had ik voordat de borrel was begonnen al een halve liter jenever op. Om tijdens de borrel de andere helft van de fles op te drinken. En de volgende dag gewoon weer werken.

Ik heb vaker geprobeerd te minderen of te stoppen. Het is me ook vaak gelukt om hele perioden minder te drinken. Althans dat dácht ik. Wat ik dan deed, was 6 dagen geen druppel alcohol drinken om vervolgens op dag 7 helemaal los te gaan. Dan heb je nog steeds een alcoholprobleem natuurlijk.

Vorig jaar is de knop echt omgegaan. Ik werd geconfronteerd met het alcoholprobleem van mijn schoonzoon en het was alsof ik in de spiegel keek. Zo wilde ik niet langer mijn leven leven. Ik schreef me weer in voor IkPas -ik heb al een aantal keer meegedaan- en tot nu toe heb ik geen druppel gedronken.

Er zijn veel voordelen te ontdekken als je niet meer drinkt. Tenminste, ik ervaar veel voordelen. Mijn lever was een één kant opgezet. Die is geslonken en heeft weer zijn normale vorm. Ik slaap beter, ben 5 kilo lichter, houd meer geld in mijn zak en nog een voordeel voor mij als motorrijder: ik kan de motor pakken wanneer ik wil. Voorheen deed ik alles op de fiets, want met een slok op achter het stuur deed ik niet.

Tip van Phinus: “Vind een andere manier van ontspanning. Voor mij is dat sporten en motorrijden. En zorg voor een vast ritme. Ik start de dag met 10 kilometer hardlopen.”

Hoe ik nu dan mijn ontspanning vind? Vroeger dronk ik om mijn werk vol te kunnen houden. Om door te kunnen blijven gaan. Daarnaast heb ik altijd gesport. Maar dat sporten gebeurt nu op dagelijkse basis. Ik loop iedere ochtend 10 km hard en fiets dagelijks zo’n 50 km. Ik ben er nooit op getest, maar ik vermoed dat ik ADHD heb. Dus ik heb die beweging, dat ‘in de weer zijn’, ook nodig. Het rare is dat ik sinds ik niet meer drink iets rustiger ben geworden. Alcohol was een trigger voor mijn ADHD.

Ik durf wel van mezelf te zeggen, dat ik nooit meer mag beginnen met alcohol. Ik voel me zo supergoed bij het niet-drinken, dat ik het ook echt niet meer wil. Wel kan het me nog op de gekste momenten overvallen, de gedachte aan een drankje. Tijdens het hardlopen bijvoorbeeld. Denk ik ineens aan een goede whisky. Raar hoe je brein werkt, nietwaar?”

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat