Lachen is écht gezond

En, hoe gaat het passen? Loop jij nog net zo vrolijk rond als voor je deelname aan IkPas, of vertoont je humeur de eerste scheurtjes en barstjes? Als jij -of je huisgenoten- moeten vaststellen dat jouw gevoel voor humor de laatste tijd wat minder aanwezig lijkt te zijn, kunnen we alleen maar zeggen: don’t worry, dat is heel normaal.

Ben jij iemand die normaal gesproken wel houdt van een grapje, maar lijkt je gevoel voor humor sinds deze challenge droog te staan? Maak je geen zorgen, binnenkort ben jij gewoon weer je grappige zelf. Mogelijk ben je wat meer gespannen vanwege je alcoholpauze. En zodra je hersenen -bewust of onbewust- spanning voelen, blijft er minder ruimte over voor grappige gedachten.

Lachen is gezond

Het gezegde is niet voor niks ‘lachen is gezond’. Op het moment dat onze hersenen iets grappigs registreren, moeten we lachen. Dit is voor ons lichaam het teken om te ontspannen. Lachen zorgt ervoor dat de productie van de stresshormonen cortisol en adrenaline afneemt. En dat is goed voor je lichaam en geest. Tegelijkertijd maken je hersenen tijdens het lachen verschillende gelukshormonen aan, zoals endorfine, serotonine en dopamine. En laten deze stoffen nou juist kalmerend en ontspannend werken. Precies dat wat je nodig hebt om zelf ook weer op grappige gedachtes te komen!

Leuke weetjes over lachen:

  • Staan je hersenen eenmaal in de lachstand, dan blijven ze hierin hangen. Dat verklaart waarom we soms blijven lachen, ook als de grappige situatie voorbij is.
  • Je hersenen voelen het verschil tussen een echte lach en een neplach niet. Even flink neplachen werkt dus ook om dat ontspannen gevoel te krijgen.
  • Je kunt je gevoel voor humor trainen: door jezelf meer bloot te stellen aan dingen die jij grappig vindt, door te onderzoeken welke soort humor jou aanspreekt, door te leren relativeren en vooral: door vaker iets grappigs te delen met anderen. Zo ontstaat er een wisselwerking en valt er ineens veel meer te lachen!
  • Lachen is goed voor je immuunsysteem. Wie veel lacht, heeft meer afweerstoffen en daarmee minder snel kans om ziek te worden.

Bron: psychologiemagazine.nl

Dien jezelf een flinke dosis humor toe

Wil jij weer je oude vertrouwde, grappige zelf terug? Geef jezelf dan eens een flinke lachprikkel. Dus zet een comedy op of kijk grappige sketches van je favoriete cabaretier terug. Kortom: geef jezelf wat lachtherapie. Je zult zien dat je jezelf meer ontspannen gaat voelen. En dan is het slechts een kwestie van tijd voordat jij en je gevoel voor humor elkaar weer in de armen kunnen sluiten.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat