Kijk eens wat je hebt bereikt

Je bent bijna bij de finish. Nog even en je hebt een maand geen alcohol gedronken. In die vier weken zijn er vanbinnen heel wat positieve zaken in gang gezet. En omdat iedereen blij wordt van positieve zaken, zetten we ze hier voor je op een rij.

Na 1 week

Die eerste dagen konden nog wat lastig zijn (ontwenningsverschijnselen), maar nu begint je lichaam positief te reageren. Het kan zijn, dat je beter en dieper slaapt. Hierdoor stijgt je lichamelijke en mentale energie. Hoera! Je lever hoeft duidelijk minder hard te werken nu je geen alcohol drinkt en doet datgene wat het moet doen. Yes! Ook je spijsvertering doet het goed op zo’n alcoholpauze. Minder speekselaanmaak en de productie van maagzuur gaat omlaag. Woohoo!

Na 2 weken

In week 2 groeit de lijst van positieve effecten flink. Je krijgt oog voor andere interesses. Vergeten hobby’s worden weer opgepakt of het sporten neemt toe. Je maakt op een natuurlijke manier dopamine aan en dat heeft een gunstig effect op je stemming. Je tanden varen wel bij een alcoholpauze, want je krijgt minder suikers binnen – als je snoep&koek ook links laat liggen in ieder geval.

Na 3 weken

Je zou nu wat verschil kunnen merken qua gewicht. En ook hier geldt: het één (alcohol) vervangen met het ander (donuts en zoute drop) heeft niet zoveel zin als je gewicht wilt verliezen. Grijp je alcoholpauze aan om meer te gaan bewegen en wie weet, zit die broek straks echt wat losser. Is jouw geheugen ook on fire? Door te stoppen met drinken krijgt met name je kortetermijngeheugen een flinke boost. Het kan zijn dat je informatie langer kunt onthouden, dat je minder vergeetachtig bent of dat je je beter kunt focussen. Slim bezig!

Na 4 weken…

Voel je je energiek en fit. Is je zelfvertrouwen toegenomen -jij hebt een maand niet gedronken, wauw!- en ben je een blijer mens. De conditie van je huid is verbeterd en je immuunsysteem heeft een boost gekregen. Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever. Na 3 maanden komt je lever tot rust en zal de leververvetting grotendeels zijn afgenomen. Ook niet onbelangrijk: je relaties met de mensen om je heen zijn verbeterd en je portemonnee is dikker geworden. Daarnaast ben je misschien wel in z’n geheel verlost van angstgevoelens of somberheidsklachten als je hier, voordat je een pauze inlaste, last van had.

Kortom: win-win-win-win-win-win en dat allemaal door de kurk in de fles te laten zitten. Volgende maand weer?

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat