Hoe we worden aangemoedigd om te drinken

Holly Whitaker, auteur van ‘Quit like a woman’ vertelt in een interview met Voque over hoe we continu worden aangemoedigd om te drinken en waarom het mechanisme hierachter eigenlijk heel vrouwonvriendelijk is.

Alcohol drinken zit in onze cultuur. En daar wringt het volgens Holly. “Het gaat mij in essentie niet om het idee dat je nooit meer een glas wijn mag drinken; ik wil vooral wegblijven van dat puriteinse, een soort ‘war on drugs. Maar mensen ervan bewust maken dat als je alcohol neemt je in feite drugs gebruikt. En dan kun je zelf bepalen of het je leven verrijkt of niet.”

Ondanks dat iedereen weet dat alcohol niet goed voor je is, geeft Holly aan dat we tijdens de pandemie meer zijn gaan drinken. “Het wordt gepresenteerd als coping-mechanisme. Bij aanvang van de pandemie viel me op dat mensen grapten dat ze in ieder geval genoeg wijn op voorraad hadden. Ik kreeg zelfs een brief van het hoofd van een zorgorganisatie dat hij geen toiletpapier meer had, maar gelukkig nog wel voldoende wijn.”

Wat heeft alcohol precies te maken met de vrouwenbeweging? Holly trekt in haar boek parallellen tussen alcohol en de tabaksindustrie. Holly: “In reclame-uitingen werden sigaretten (en later ook alcohol) en de vrouwenbeweging met elkaar gelinkt. De boodschap: roken als een man, drinken als een man is de sleutel tot onze feministische kracht. Drank werd verheven tot emancipatiesymbool.”

Vandaag de dag wordt alcohol gezien als een manier om je als vrouw staande te houden als knappe vrouw, lieve moeder, verzorgende dochter, meelevende zus, goede vriendin…Van sigaretten blijven we steeds vaker en verder weg, maar de alcohol kunnen we maar moeilijk loslaten. Dat komt onder andere door de alcoholindustrie, die vandaag de dag nog steeds erg machtig is.

Ben je benieuwd naar de rest van het artikel? Check voque.nl. In het nieuwe juninummer lees je het hele interview met Holly Whitaker.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat