Hoe ontspan je zonder alcohol?

Veel mensen linken het drinken van alcohol aan ontspannen. Na een dag van noeste arbeid, thuis of op kantoor, verdien je een wijntje of een biertje. Even je hoofd leegmaken, de stress van alledag van je af laten glijden en je zorgen vergeten. Eén drankje worden er twee en misschien gaat die fles gewoon leeg. Nu je pauzeert zul je andere manieren van ontspanning moeten vinden. Hier lees je enkele tips.

1) Lees een goed boek

Wist je dat zes minuten lezen -van het ketchupetiket tot en met het jaarverslag van de Hartstichting en alles wat daar aan literatuur tussen zit- je hartslag al doet verlagen? Als je kunt, laat je telefoon in een andere kamer, steek een kaars aan en ga zitten met een goed boek. Vind je lezen niet fijn, maar luisteren wel? Luister van via de online Bibliotheek naar een luisterboek of meld je aan bij een Stoytel bijvoorbeeld.

2) Neem een lang en warm bad

Badderen is maximaal ontspannen zonder alcohol. Verhuis die lekkere geurkaars naar de badkamer, pak dat goede boek erbij of zet een koptelefoon op en luister naar je favoriete muziek of luisterboek. En vergeet je pyjama niet op de verwarming te leggen, zodat je straks in een warm setje kleding stapt.

3) Ga naar buiten en wandel

Trek je wandel- of sportschoenen aan, stap naar buiten en lopen maar. Neem een voor jou onbekende route of stippel een route uit via een wandelapp. Tijdens het wandelen kun je bijvoorbeeld een podcast opzetten.

4) Beoefen yoga of een andere sport

Yoga staat voor ontspanning. Op YouTube zijn vele tutorials te vinden die je op weg helpen. Houd je niet van yoga? Ga hardlopen, bootcampen, wandelen, crossfitten: bewéég!

5) Mediteer

Op je achterste gaan zitten en je concentreren op je ademhaling kan je helpen ontspannen. Het mag in de buurt komen van meditatie, maar dat hoeft niet. Gewoon rustig ademhalen kan al helpen om de stress te verlichten. Hier vind je enkele ademhalingsoefeningen.

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat