Hoe meer je verdient, hoe meer je drinkt

Nieuws uit België. Onderzoek naar alcoholisme uitgevoerd door rijkenclub OESO, toont aan dat hoe meer de Belgen verdienen, hoe meer ze drinken. Volgens de organisatie is er in veel landen een duidelijk verband tussen inkomen en alcoholconsumptie.

In de OESO-landen hebben zowel mannen als vrouwen in de hogere inkomensgroepen de neiging om makkelijker alcohol te drinken. Vijf landen springen er wat dat betreft uit: in Canada, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en in België is die trend zeer zichtbaar. Bekijk hier de grafiek ‘België’ waarin te zien is hoe de hoogte van het inkomen (van Belgische mannen en vrouwen) zich verhoudt tot het alcoholgebruik.

Minderen of stoppen levert op

Dat alcohol de samenleving veel geld kost, blijkt eveneens uit het OESO-rapport ‘Preventing Harmful Alcohol Consumption’. Volgens OESO levert elke geïnvesteerde euro in het voorkomen van drankmisbruik tot 16 euro aan economische voordelen op, exclusief de gevolgen voor de bedrijven in de sector.

Wat is de OESO?

In de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bespreken en coördineren 34 landen samen hun sociaal en economisch beleid.

De meeste welvarende landen zijn lid van de OESO. De Europese landen dus, maar ook de VS, Mexico, Australië, Japan en Zuid-Korea. De organisatie werd opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog om te helpen bij het uitvoeren van het Marshallplan voor de wederopbouw van Europa. De organisatie zoals we die nu kennen, kreeg vorm in 1961 en viert dus dit jaar zijn 50ste verjaardag.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het op businessam.be.

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat