Het verschil tussen alcoholvrij, alcoholarm en 0.0

Was je voorheen een zeldzaam geval als je ‘gewoon’ geen alcohol dronk, is de groep nuchtere mensen de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. En dat heeft de alcoholindustrie geen windeieren gelegd. Tegenwoordig zijn er talloze non-alcoholische drankjes verkrijgbaar, waaronder alcoholvrij, alcoholarm en 0.0 bier. Maar wat is het verschil tussen al die soorten ‘sobere’ biertjes?

Geen vlees, minimale inname van suiker, geen vis, matigen met alcohol of helemaal niet drinken, stoppen met roken: steeds meer mensen maken bewuste keuzes wat betreft hun gezondheid. De vraag naar alternatieven neemt dus toe. De alcoholindustrie zag en ziet nog steeds kansen, dus komen brouwerijen met allerlei vervangende drankjes. Niks mis mee natuurlijk, maar soms kan een en ander verwarrend zijn. Zo kan een alcoholvrij biertje nog steeds een klein percentage alcohol bevatten. Daarom lees je hier welk bieralternatief wat precies inhoudt.

Alcoholvrij bier

Er zijn verschillende manieren om alcoholvrij bier te maken. Vaak wordt er gekozen voor het gebruik van een speciale gist of het destilleren van het bier, zodat er geen alcohol achterblijft. Toch blijkt het lastig te zijn om een volledig alcoholvrij biertje te brouwen. En volgens de Nederlandse Warenwet mag een alcoholvrij biertje maximaal 0,1% alcohol bevatten. Als je kiest voor alcoholvrij bier wees je er dan bewust van dat er toch een heel klein percentage alcohol in zit. Voor mensen met een alcoholprobleem is het dus niet aan te raden om te kiezen voor een alcoholvrij biertje.

Alcoholarm bier

Voor alcoholarm bier geldt hetzelfde als voor alcoholvrij bier, alleen de grens van de hoeveelheid alcohol die erin mag zitten ligt iets hoger dan bij alcoholvrij bier. In alcoholarm bier mag volgens de Nederlandse Warenwet maximaal 1,2% alcohol zitten. Ook in dit geval geldt: heb je een alcoholprobleem of wil je uit principe echt geen alcohol binnenkrijgen, dan is het niet verstandig om te kiezen voor alcoholarm bier.

Goed om te weten

Uit onderzoek blijkt dat je niet dronken kunt worden van alcoholvrij of alcoholarm bier. Autorijden of borstvoeding geven kan en mag nadat je een alcoholvrij of alcoholarm biertje hebt gedronken.

0.0 bier

Deze zekerheid heb je. Als er 0.0 op het etiket staat, dan weet je dat er geen druppel alcohol in zit. Overigens begrijpen wij de alcoholvrij/alcoholarm/0.0 trend natuurlijk heel goed. Maar we plaatsen er ook een kritische kanttekening bij: wij raden aan liever helemaal niets te drinken dat kan worden geassocieerd met alcohol. Een alcoholvrij biertje is bijna niet van echt te onderscheiden, vandaar. Een alcoholvrije drank maakt de stap naar echte alcohol kleiner. Je leest meer over waarom wel of geen 0.0 drinken in het artikel: ‘0.0 biertjes en wijntjes drinken ja of nee?‘.

Bronnen: manners.nl en npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat