Het verlangen naar suiker: wat doe je eraan?

Newsflash: alcoholhoudende drankjes zitten boordevol suiker. Dus als je de alcohol uit een drankje haalt, houd je een bepaalde hoeveelheid suiker over. Om nu tijdens je pauzeperiode niet een snoep-, koek- of donutverslaving te ontwikkelen, zochten wij een aantal gezonde vervangers voor je.

Om te laten zien dat we niet zomaar wat roepen, vind je verderop in dit artikel een kader waarin staat beschreven wat de gemiddelde hoeveelheid suiker van een specifiek alcoholhoudende drank is. Dit suikershot krijg je dus steevast binnen, wanneer je bijvoorbeeld jouw dagelijkse biertje of wijntje drinkt. Je lichaam raakt gewend aan zo’n suikershot en vraagt om meer. Nu je in je pauzeperiode zit, krijgt je lichaam dus minder suiker binnen. Maar de behoefte verdwijnt niet zomaar. Hoe blijf je deze ‘sugar cravings’ de baas?

  1. Fris matcht niet met suiker

Zodra je de onbedwingbare behoefte voelt om een hele zak met winegums leeg te eten of de koekjestrommel te plunderen, poets dan je tanden. Een frisse mond eet namelijk een stuk minder lekker. Kauwgom of andere mint-achtigen werken ook goed.

  1. Doorbreek je routine

Eten doen we ook vaak uit verveling. Nu je (tijdelijk) niet meer drinkt en vanwege de lockdown veel meer thuis bent, kun je de neiging hebben meer te gaan eten. Als je merkt aan jezelf dat je hier gevoelig voor bent, probeer dan je routine te doorbreken. Eet je avondeten op een ander tijdstip. Ga sporten of besteed (meer) aandacht aan je hobby. Schud je routine dus wat op en verklein de kans dat je gaat zitten snacken.

  1. Drink iets

Nee, geen wijn of bier ; ) Maar iets wat je dorst lest en je drang naar zoetigheid onder de duim houdt. Denk bijvoorbeeld aan low sugar siropen, kruidenthee of water met een beetje extra (zie hiervoor onze lekkere waterrecepten).

  1. Natuurlijk fruit

Te veel suikers zorgen ervoor dat je suikerspiegel stijgt om vervolgens te crashen, waardoor je geneigd bent dit ‘tekort’ aan te vullen met nog meer suiker. Als je zin krijgt in ‘suiker’ en ‘zoet’, kies dan voor natuurlijke suikers. Fruit is een natuurlijke zoethouder. Koppel je fruit aan iets hartigs, zoals een cracker, kwark of hummus en je hebt een gezonde, vullende snack.

5. Amandelen

Trek in een Bossche bol? Eet een handje amandelen. Ze zitten vol goede vetten die ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent en minder snel trek krijgt in verkeerde dingen.

6. Chiazaden

Chiazaden zijn een goede bron van vezels en gezonde omega-3 vetten. Ze bestaan voor een groot deel uit oplosbare vezels. Deze vezels zorgen voor een ‘vol’ gevoel en ze remmen je hongergevoel. Voeg wat chiazaden toe aan je sojayoghurt, smoothie of andere recepten en je kunt er een aantal uur tegenaan!

Nooit meer suiker?

Mocht een suikerloos bestaan je aanspreken, dan zou je alle geraffineerde suikers kunnen schrappen uit je menu. De eerste drie suikerloze dagen worden gekenmerkt door hoofdpijn, hunkering en vermoeidheid, om je vervolgens onoverwinnelijk te voelen! Om deze eerste dagen goed door te komen, moet je veel complexe koolhydraten eten: volkoren pasta en rijst en magere eitwitten.

Hoeveelheid suiker per alcoholhoudende drank

-1 glas prosecco van 150 ml: 2 gram suiker = een halve theelepel

-Halve liter bier: 3 gram suiker = ruim een halve theelepel

-Glas witte wijn van 250 ml: 3,5 gram suiker = driekwart theelepel

-Glas rode wijn van 250 ml: 3,5 gram suiker = driekwart theelepel

-Shotje met mixdrankje van 35 ml: 21 gram suiker = een heleboel theelepels

Maak je geen zorgen, er is niets mis met verlangen naar zoet. Alleen als je het nodig hebt om je goed te voelen, je uit verveling eet of als je het nodig hebt voor je dagelijkse high dan is het tijd de controle terug te pakken. Tijdens de pauzeperiode kun je op zoek zijn naar ‘suiker compensatie’. Om hier goed mee om te gaan is het raadzaam na te denken waar jouw zwakke plek zit. En onthoud: als je ‘nee’ kunt zeggen tegen alcohol, dan is ‘nee’ zeggen tegen een reep chocolade een makkie!

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat