Het verlangen naar suiker: wat doe je eraan?

6 januari 2020 / Actueel / Achtergrond

Newsflash: alcoholhoudende drankjes zitten boordevol suiker. Dus als je de alcohol uit een drankje haalt, houd je een bepaalde hoeveelheid suiker over. Om nu tijdens je pauzeperiode niet een snoep-, koek- of donutverslaving te ontwikkelen, zochten wij een aantal gezonde en toch zoete vervangers voor je.

Om te laten zien dat we niet zomaar wat roepen, vind je verderop in dit artikel een kader waarin staat beschreven wat de gemiddelde hoeveelheid suiker van een specifiek alcoholhoudende drank is. Dit suikershot krijg je dus steevast binnen, wanneer je bijvoorbeeld jouw dagelijkse biertje of wijntje drinkt. Je lichaam raakt gewend aan zo’n suikershot en vraagt om meer. Nu je in je pauzeperiode zit, krijgt je lichaam dus minder suiker binnen. Maar de behoefte verdwijnt niet zomaar. Hoe blijf je deze ‘sugar cravings’ de baas?

  1. Fris matcht niet met suiker

Zodra je de onbedwingbare behoefte voelt om een hele zak met winegums leeg te eten of de koekjestrommel te plunderen, poets dan je tanden. Een frisse mond eet namelijk een stuk minder lekker. Kauwgom of andere mint-achtigen werken ook goed.

  1. Doorbreek je routine

Eten doen we ook vaak uit verveling. Nu je –tijdelijk- niet meer drinkt, heb je ’s avonds misschien tijd over en kun je de neiging hebben meer te gaan eten. Als je merkt aan jezelf dat je hier gevoelig voor bent, probeer dan je routine te doorbreken. Eet je avondeten op een ander tijdstip. Ga sporten of besteed (meer) aandacht aan je hobby. Schud je routine dus wat op en verklein de kans dat je gaat zitten snacken.

  1. Drink iets

Nee, geen wijn of bier. Maar iets wat je dorst lest en je drang naar zoetigheid onder de duim houdt. Denk bijvoorbeeld aan low sugar siropen, kruidenthee of water met een beetje extra (zie hiervoor onze overheerlijke waterrecepten).

  1. Natuurlijk fruit

Teveel suikers zorgen ervoor dat onze suikerspiegel stijgt om vervolgens te crashen, waardoor je geneigd bent dit ‘tekort’ aan te vullen met nog meer suiker. Als je zin krijgt in ‘suiker’ en ‘zoet’, kies dan voor natuurlijke suikers. Fruit is een natuurlijke zoethouder. Koppel je fruit aan iets hartigs, zoals een cracker, kwark of hummus en je hebt een gezonde, vullende snack.

  1. Nooit meer suiker

Mocht een suikerloos bestaan je aanspreken, dan zou je alle geraffineerde suikers kunnen schrappen uit je menu. De eerste drie suikerloze dagen worden gekenmerkt door hoofdpijn, hunkering en vermoeidheid, om je vervolgens onoverwinnelijk te voelen! Om deze eerste dagen goed door te komen, moet je veel complexe koolhydraten eten: volkoren pasta en rijst en magere eitwitten.

Hoeveelheid suiker per alcoholhoudende drank

-1 glas prosecco van 150 ml: 2 gram suiker = een halve theelepel

-Shotje met mixdrankje van 35 ml: 21 gram suiker = twee theelepels

-Halve liter bier: 3 gram suiker = ruim een halve theelepel

-Glas witte wijn van 250 ml: 3,5 gram suiker = driekwart theelepel

-Glas rode wijn van 250 ml: 3,5 gram suiker = driekwart theelepel

Maak je geen zorgen, er is niets mis met verlangen naar zoet. Alleen als je het nodig hebt om je goed te voelen, je uit verveling eet of als je het nodig hebt voor je dagelijkse high dan is het tijd de controle terug te pakken. Tijdens de pauzeperiode kun je op zoek zijn naar ‘suiker compensatie’. Om hier goed mee om te gaan is het raadzaam na te denken waar jouw zwakke plek zit. En onthoud: als je ‘nee’ kunt zeggen tegen alcohol, dan is ‘nee’ zeggen tegen een reep chocolade een makkie!

Welke suiker-verlangens heb jij? En nog belangrijker: hoe ga je hiermee om?

Laat het ons weten in een reactie!

 

Gerelateerd

19 januari 2020 / Actueel / Achtergrond

Maar vanavond heb ik hoofdpijn

Een veelgehoorde ‘klacht’ is dat IkPas-deelnemers worden lastiggevallen met vervelende hoofdpijnen. Daar moesten we dus meer van weten. We spraken met psychiater en gezondheidswetenschapper Arnt Schellekens, die eerder al onderzoek…
Wijzig instellingen voor chat