Happy en nuchter de feestdagen vieren

Feestjes en alcohol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En aan feestjes geen gebrek komende weken. Nu jij in je pauze zit, vier jij jouw feestjes zonder alcohol. Hoe je ervoor zorgt zonder moeilijke gesprekken de alcohol af te slaan, lees je hier.

Buddy zoeken

Licht iemand van de groep waarmee je kerst viert in over het feit dat je deze maand, en dus ook aan de kerstdis, geen alcohol drinkt. Hij of zij kan je steunen als het nodig is.

Even bellen

‘Ja, hallo met mij. Even over dat gezellige kerstfeest bij jou thuis. Ik drink deze maand dus geen alcohol. Dan weet je dat ik net zo ‘nee’ zeg tegen een volle rode wijn als tegen een Tripel-biertje. Als je wilt, dan neem ik mijn eigen alternatief mee. Want ik ben op dit moment dol op…(vul maar in). Dankjewel!’

Jij bent zelf de feestgever

Je hoeft niets uit te leggen op voorhand wanneer je zelf de gastheer of gastvrouw bent. Geen gedoe en je slaat extra veel lekkere alternatieven in.

Goed onthouden

Dat jij tijdelijk niet wil drinken, is niet iets wat je hoeft te verbergen. Het is juist iets om trots op te zijn. Wat een gezonde keuze van jou. Daarnaast steunen familie en vrienden elkaar, als het goed is, door dik en dun. Het zou raar zijn als een dierbare jou iets opdringt wat je niet wil. En gelukkig is er meer dan alcohol wat jullie bindt.

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat