Gezonde start van het jaar

Ik weet niet hoeveel andere Zaankanters precies meedoen met deze actie. Deze eerste maand van het jaar doe ik mee aan IkPas: een maand geen alcohol drinken. Aan alle andere deelnemers, en mezelf: we zijn al bijna bij de finish! Goed bezig!
IkPas, ook wel Dry January genoemd, maakt dat je gewoontes doorbreekt. Dat je merkt hoe gewoon het is om bijvoorbeeld een lange werkdag af te sluiten met een glas wijn. En dat dat ook prima anders kan met een lekker (alcoholvrij) gemberbiertje of een kopje thee.
Juist in deze tijd is het belang van een gezonde leefstijl essentieel gebleken. De basis voor onze gezondheid en het zorgsysteem. Ik zet me daar als wethouder ‘zorg’ dagelijks voor in. We moeten echt investeren in preventie. Dat was mij al duidelijk, maar dit besef is volgens mij de belangrijkste les in deze pandemie.
Gemeente Zaanstad tekende in 2021 met maatschappelijke partners het Zaanse preventieakkoord. Met dit akkoord slaan de gemeente, ZMC, GGD, Parteon, Rochdale, huisartsen, Zilveren Kruis, het Sportbedrijf en De Zaanse Uitdaging de handen ineen om Zaankanters te helpen een gezonde keuze te (kunnen) maken. Met als resultaat: in 2040 een gezonder Zaanstad. Dat is niet voor niets, want in Zaanstad zijn we net wat ongezonder dan in de rest van het land. In Zaanstad is bijvoorbeeld maar liefst 10 procent van de inwoners een zware drinker.
Het positieve aan deze coronaperiode is dat er allerlei apps en websites ontwikkeld zijn, die je helpen ongezonde gewoontes te doorbreken en gezondere keuzes te maken. Eerder schreef ik al over de Ommetjes app. Nu helpt de IkPas-uitdaging.
En drink ik volgende maand weer een glas wijn? Geen idee. Waarschijnlijk wel. Maar dan wel een stuk bewuster en met een goed gevoel over deze gezonde start van het jaar.
Groeten,
Natasja Groothuismink, wethouder ‘zorg’ in Zaanstad

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat