Fijne Koningsdag

Of moeten we zeggen Woningsdag? Ook dit jaar wordt de verjaardag van de koning thuis gevierd. Maar niet zonder een aantal landelijke feestelijke initiatieven. Wat is er te doen?

Koning Willem-Alexander en de Koninklijke Familie bezoeken Eindhoven. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) organiseert een kinderprogramma en een ouderenprogramma. Het thema van deze Koningsdag is ‘saamhorigheid’.

Vlaggen, klokgelui, beiaardiers en gelukwensen
Aan alle inwoners van Nederland de vraag om op deze dag vlag en wimpel uit te steken. Voor de jarige koning en voor elkaar. Dat kan vanaf 6.23 uur wanneer de zon is opgegaan. Vanaf 9.30 klinken op tientallen beiaards dan bekende (vaderlandse) liederen rond het thema ‘saamhorigheid’ en het lied ‘Zij aan zij’ van Kinderen voor Kinderen (het lied van Koningsspelen dit jaar).

Iedere gemeente in Nederland kan tussen 9.55 en 10.00 uur de klokken luiden als teken van verbinding. Om 10.00 uur zal het Wilhelmus gespeeld worden door de beiaardiers en wordt iedereen opgeroepen thuis, in de voordeur, op het balkon of in de tuin het volkslied mee te zingen.

Kinderprogramma
Tussen 10.00 en 11.00 uur roept de KBOV in afstemming met Jantje Beton, Scouting Nederland, YMCA, NUSO en sKBL de kinderen in Nederland op om lekker buiten te spelen. Beheerde speeltuinen zijn open, de scouting organiseert activiteiten en Oranjeverenigingen bieden kinderprogramma’s aan die huishoudens op eigen gelegenheid kunnen doen. Klik hier voor meer informatie.

Ouderenprogramma
In de weken voor Koningsdag is er een zogeheten ‘Aubadejournaal’ waarbij markante momenten van vorige Koningsdagen en Koninginnedagen worden verbonden met vandaag. Deze uitzendingen zijn terug te kijken via Omroep MAX.

Nationale Toost in ‘Max Koningsdag’
Koningsdag wordt afgesloten in de speciale uitzending ‘MAX Koningsdag’, uitgezonden vanuit Paleis Soestdijk tussen 16.15 en 17.50 uur. Daarin wordt uitgebreid teruggekeken op het Koninklijk bezoek aan Eindhoven. Hoogtepunt van de uitzending is de Nationale Toost om 16.30 uur, op de verjaardag van Zijne Majesteit en op de gezondheid van iedereen. Zie ook: nationaletoost.nl.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat