Eyeopener: het effect van alcohol acuut en per glas

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Zo ben je het ene moment lekker vrolijk en slaat een ander moment je vrolijkheid om in overmoedigheid. Alcohol heeft een effect op je emoties, beleving en waarneming. Hoe acuut dit effect is en wat de effecten per glas zijn, lees je hier.

Lekker losgaan is voor iedereen anders. De een wordt na een paar drankjes wat aangeschoten en vindt het genoeg geweest, de ander lijkt niet verzadigd te raken en drinkt totdat hij niet meer op zijn benen kan staan. Maar of je nu veel of weinig drinkt, de effecten zijn hoe dan ook merkbaar.

Het effect van alcohol is te merken op alle hersenfuncties: van een verstoring van de motoriek tot het uitvallen van vitale hersenfuncties zoals de ademhaling. In kleine hoeveelheden lijkt alcohol mensen losser te maken. Dit kan te maken hebben met het effect van alcohol op de executieve hersenfuncties die gedrag reguleren, waardoor je je vrijer en minder geremd voelt.

Effecten per glas

In wat voor mate iemand te maken krijgt met de effecten van te veel alcohol drinken, hangt van de persoon en de hoeveelheid alcohol af.

Bij onderstaande effecten per glas wordt uitgegaan van een ervaren drinker. Mensen die niet regelmatig drinken én jongeren, kunnen bij veel minder glazen een veel sterker effect verwachten. Bij jongeren neemt met name het ongeremde gedrag meer toe, omdat de prefrontale cortex bij hen nog niet volledig is ontwikkeld. Wel hebben zij minder snel last van verstoring van coördinatie en motoriek. Bron: expertisecentrumalcohol.trimbos.nl

Met een glas wordt een standaardglas bedoeld (10g alcohol).

1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd

Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.

3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten

Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect).

7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken

Alle eerdergenoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.

15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos

Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.

20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out

Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.

Bron: alcoholinfo.nl

Tot het gaatje of toch maar niet?

Je ziet het: hoe meer je drinkt hoe verder je je lichaam vergiftigt. Van een afstand kijken naar je drinkgedrag is dan ook heel nuttig. Een pauzeperiode brengt je inzichten, zoals: ‘ik heb geen drank nodig om het leuk te hebben’ of ‘ik geniet nu extra van de vogels die ik ’s morgensvroeg hoor fluiten’. En het geeft je lichaam de kans om te resetten. Iemand nog een thee?

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat