Even geen (mentale) kater

Dat het na een avond flink doorzakken niet meevalt om ’s ochtends je kloppende hoofdpijn te negeren, je ontbijt weg te werken of om überhaupt op te staan, is lastig. Nog vervelender is dat je de dag erna soms behoorlijk somber kan zijn. Was je gisteren nog vol energie, grappig en on top of the world, vandaag ga je angstig na of je iets stoms hebt gezegd en voel je je schuldig dat je jezelf niet onder controle had. Wist je dat deze mentale kater voor een deel te wijten is aan een chemisch tekort in je hersenen?

Iedere slok alcohol die je drinkt, heeft effect op het beloningssysteem in je hersenen. Dat zit zo: alcohol stimuleert de afgifte van dopamine, hét stofje in je hersenen dat verantwoordelijk is voor het prettige, euforische ‘belonende’ gevoel dat je krijgt wanneer je alcohol drinkt (of bijvoorbeeld iets heel lekkers eet, of seks hebt). Naast het effect op de dopamine-afgifte, stimuleert alcohol ook de aanmaak van het stofje serotonine. Deze stof beïnvloedt je stemming, slaap en geheugen en zorgt voor dat typische gevoel van verbondenheid dat je in dronken staat met anderen kunt hebben (zoals dat je in de kroeg ineens de allerbeste vrienden wordt met totale onbekenden). Bron: alcoholinfo.nl

Tijdens een avond doorzakken verbruiken je hersenen veel meer dopamine en serotonine dan normaal. Het gevolg is dat je lichaam deze stoffen de dag(en) erna moet aanvullen tot deze weer op het oude niveau zijn. Naast deze ‘disbalans’, ploetert je lichaam om de hoeveelheden alcohol die je hebt geconsumeerd, weg te werken. Tel daarbij op dat je met alcohol op minder goed slaapt en je snapt dat je niet helemaal jezelf bent.

Waaraan herken je een emotionele kater?

Je hebt een emotionele kater wanneer je de dag(en) erna last hebt van: sombere gedachten, angst, onrust, prikkelbaarheid, agressie, verwardheid, concentratieproblemen, slaapstoornissen, futloosheid of vermoeidheid. Bron: Trubendorffer.nl

Je mentale dip nadat je veel alcohol hebt gedronken, is dus deels te wijten aan een puur lichamelijke reactie. Niet meer weten wát je hebt gezegd of gedaan, helpt uiteraard niet mee. Juist omdat je mentaal wat wiebeliger bent, kun je jezelf the day after behoorlijk verliezen in gepieker en gevoelens van schuld, angst of somberheid. Het vermogen om te relativeren is even ver te zoeken, nét nu je hier wel een extra portie van kunt gebruiken.

Wist je dat…

Een mentale kater ook wel hangxiety wordt genoemd? Hangxiety is een samentrekking van hangover, het Engelse woord voor kater, en anxiety, een overkoepelende term voor onrust, gespannen zijn, overmatig piekeren, angst en paniekaanvallen. Een mentale kater, zeg maar. Ook wel angst-kater genoemd. Bron: goedgevoel.be

Eerste hulp bij een mentale kater

Hoewel jij midden in je alcoholpauze niet bang hoeft te zijn voor een mentale kater, hebben we hier nog wat tips mocht het je ooit toch een keertje overkomen ; )

  • Ontspan! Wees jezelf bewust van de tijd die je lichaam nodig heeft om ook mentaal weer up and running te zijn. Merk je dat je snel overprikkeld raakt, ben je aan het piekeren of krijg je dat angstige gevoel maar niet van je afgeschud? Relax, neem een bad, kijk een luchtige film of doe iets anders waarvan jij ontspant.
  • Wees niet te hard voor jezelf. Realiseer je dat niet meer precies weten wat je hebt gedaan, ervoor zorgt dat je zaken in je hoofd misschien erger maakt dan ze zijn. Laat je gevoel even bezinken en kijk of je je na twee dagen weer wat beter voelt.
  • Zoek de frisse lucht op. Niets helpt zo goed tegen piekeren als een wandeling in de buitenlucht. Even doorwaaien en je hoofd leegmaken.
  • Eet en drink gezond. Help het herstelproces in je lichaam door gezond te eten en te drinken. Dus geen vette hap de volgende dag, maar veel groentes en fruit. En water. Veel water.

Blijf je last houden van gevoelens van angst, schaamte of een schuldgevoel? Praat er dan over met iemand. Dat lucht op. Zo voel je je uiteindelijk weer een stuk lichter. Bovendien, iedereen doet wel eens iets waar ‘ie achteraf niet trots op is. Dat is heel menselijk. Zie het vooral als een leermoment: de volgende keer laat je het niet meer zover komen.

Heb jij in het verleden wel eens last gehad van een mentale kater? Praat erover op het IkPas-forum.

Dit artikel is geïnspireerd op een artikel dat we lazen op bedrock.nl.

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat