Een wijntje is wel / niet goed voor je gezondheid

Dat veel alcohol drinken slecht voor je gezondheid is, weten we allemaal. Maar over de effecten van matig alcoholgebruik is de wetenschap verdeeld. Zo gold lange tijd de stelling dat één glas wijn per dag helpt je bloeddruk laag en je hart gezond te houden. Benieuwd of dat ene glas nou wel of niet gezond is? Lees dan snel verder!

Het effect van alcohol op de bloeddruk

Een hoge bloeddruk hebben, is deels een kwestie van genetische aanleg. Daarnaast speelt je leefstijl een belangrijke rol. Roken, overgewicht, te veel zout eten, weinig bewegen en stress; al deze factoren hebben invloed op je bloeddruk. Ook je alcoholgebruik speelt mee.

Wanneer je alcohol drinkt, stijgt je bloeddruk. Op het moment dat je lichaam de alcohol afbreekt, daalt je bloeddruk weer. Bij mannen stijgt het risico op een hogere bloeddruk bij ieder glas alcohol, bij vrouwen stijgt het risico vanaf drie glazen. Langdurig overmatig alcoholgebruik (drie glazen per dag en meer) kan leiden tot hoge bloeddruk en blijvende schade aan de bloedvaten. Ook binge drinken (het achter elkaar drinken van vier of meer eenheden alcohol voor een vrouw of zes of meer glazen voor een man) vormt een extra risico. Zo stijgt je bloeddruk acuut en is het risico op hartziekten bij binge drinken 45% hoger dan bij een gelijkmatige alcoholconsumptie.

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Deze druk is nodig om je bloed door je lichaam te pompen, zodat je organen en spieren de zuurstof krijgen die nodig is om te kunnen functioneren. Je bloeddruk bestaat uit twee waardes: een bovendruk en een onderdruk.

Wanneer je bloeddruk wordt opgemeten, vertegenwoordigt de hoogste waarde de bovendruk. Bovendruk is de druk in de vaten op het moment dat je hart zich samentrekt en het bloed de slagaders in perst. Dit geeft een hoge druk op de vaatwand. De laagste waarde, is de onderdruk. Dit is de druk in de vaten wanneer je hart zich, tussen twee hartslagen door, ontspant.

Hoge bloeddruk

Je bloeddruk kan normaal, hoog of laag zijn. Een ideale bloeddruk is 120/80 of lager. Meet je een waarde van 140/90 of hoger, dan heb je last van een hoge bloeddruk. Het hebben van een lage bloeddruk is niet schadelijk, al kan een (te) lage bloeddruk leiden tot duizeligheid of een flauwte veroorzaken. Ongezonder is een te hoge bloeddruk.

Een hoge bloeddruk kan je bloedvaten beschadigen en daarmee leiden tot hart- en vaatziekten, waaronder een hartinfarct of beroerte.

Bron: Hartstichting.nl

Is één glas alcohol per dag goed voor je gezondheid?

Is iedere dag een glas rode wijn (of een ander glas alcohol) nou wel of niet goed voor je hart? Dit is onder wetenschappers nog steeds voer voor discussie. Zo stelt de Gezondheidsraad op basis van onderzoek dat matige drinkers (0,2 tot 0,8 glazen alcohol per dag) zo’n 20% minder kans hebben op hartfalen dan geheelonthouders.

Wetenschappers die kritisch tegenover deze uitkomst staan, geven aan dat de onderzoeken waarop de Gezondheidsraad zich baseert, binnen de groep ‘geheelonthouders’ geen onderscheid maken tussen mensen die nog nooit een glas alcohol hebben aangeraakt en mensen die vanwege een eerdere alcoholverslaving of om andere gezondheidsredenen, gestopt zijn met drinken. Dit geeft een vertekend beeld van de algemene gezondheid van de groep niet-drinkers. Een ander punt van kritiek is, dat veel studies de invloed van andere leefstijlfactoren -zoals roken en bewegen- onvoldoende meewegen.

Recent grootschalig onderzoek heeft al deze factoren wel meegewogen. Dan blijkt dat ook matig alcoholgebruik een hoger risico op hart- en vaatziekten oplevert (bron: trimbos.nl).

Niet het beste medicijn

Los van de discussie of alcohol nou wel of niet bloeddrukverlagend werkt, over één ding zijn alle wetenschappers het eens: alcohol drinken is nooit de manier om te werken aan je gezondheid. Er zijn namelijk veel effectievere oplossingen. Denk aan: voldoende bewegen, gezond eten of stoppen met roken. Doe je dat allemaal? Dan verminder je het risico op hart- en vaatziekten met maar liefst 84%. Bam! Die score kan geen enkel rood wijntje overtreffen.

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat