Een pauzeperiode laat je op termijn minder drinken

30 januari 2021 / Actueel / Achtergrond

Meer geld over, een paar kilo’s eraf, lekker slapen, bewustwording, een betere huid: allemaal voordelen die jou misschien ook ten deel zijn gevallen of die je nog gaat ervaren. In dit artikel lees je meer over een andere fijne bijkomstigheid: IkPassers drinken na een half jaar nog steeds 33% minder alcohol dan voor hun pauzeperiode.

7.079 deelnemers aan ‘IkPas 2020’ kregen een half jaar na hun pauzeperiode de vraag hoe het nu met hun alcoholgebruik stond. Dit zijn de belangrijkste uitslagen: 72% van de IkPas-deelnemers drinkt na een half jaar 33% minder dan voor hun alcoholpauze. Dit percentage staat gelijk aan een daling in consumptie van 5,58 glas per week. 50% van die 72% mindert met minimaal een half glas per dag. Ook is gebleken dat deelnemers 1,1 dagen per week minder zijn gaan drinken. En ten slotte stijgt een half jaar na IkPas het aantal niet-drinkers van 0,6% naar 7,8%. Het aantal niet-drinkers door de week stijgt van 7,9% naar 17,9%.

Groot succes in Sussex

En niet alleen bovenstaande cijfers onderschrijven het feit dat je minder gaat drinken, nadat je een bewuste alcoholpauze hebt ingelast. Ook onderzoekers aan de University of Sussex kwamen tot deze conclusie. Zij vroegen achthonderd deelnemers naar hun alcoholconsumptie voor en na Dry January (2018). De deelnemers aan Dry January bleken zo’n acht maanden later beduidend minder alcohol te drinken dan degenen die in januari gewoon een glas wijn of een biertje namen. Opvallend was dat dit effect niet alleen voor de diehards gold die de hele maand droog bleven staan, maar ook voor de mensen die halverwege afhaakten. Gemiddeld genomen dronken mensen één dag per week minder alcohol (van 4,3 dagen per week naar 3,3 dagen per week). Ook het aantal keer per maand ‘dronkenschap’ daalde: van 3,4 keer dronken per maand naar 2,1 keer per maand.

Lees hier het volledige onderzoek van de University of Sussex.

 Nog meer voordelen

Naast het positieve effect van daadwerkelijk minder drinken op de lange termijn, houd je ook tijd over wanneer je een periode niet drinkt. Normaal gesproken ben je druk bezig met het plannen van ‘een drankje doen’, drank in huis halen, flink doorzakken en bijkomen van je kater; dat valt allemaal weg in je pauzeperiode. Dat betekent dat er ruimte ontstaat voor andere zaken. Zoals meer sporten, een eigen bedrijf starten, je taarten-bak-kunsten perfectioneren, brieven schrijven naar al je dierbaren, fotoalbums maken…opties genoeg!

 

 

 

 

Gerelateerd

24 februari 2021 / Achtergrond

Schoonmaken en fietsen

Als ik een tijdje niet drink, word ik doorgaans bevangen door een enorme opruim- en schoonmaakwoede. Of misschien is het andersom: als ik regelmatig drink, laat ik de dingen versloffen,…
Lees meer
24 februari 2021 / Achtergrond

7 beweringen over alcohol

Vandaag verklaren we 7 beweringen over alcohol nader, die misschien ook jou wel eens ter ore zijn gekomen. Of alcohol een goede pijnbestrijder is en of een pensionado meer risico…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat