Een alcoholpauze laat je rustig slapen

Ben jij ’s nachts wel eens onbewust op avontuur gegaan, nadat je een paar glazen op had? Slaapwandelen is iets wat vaker voorkomt, wanneer je alcohol drinkt. Een alcoholpauze kan het slaapwandelen doen laten stoppen. Ben je geen slaapwandelaar? Pauzeren heeft sowieso een gunstig effect op je slaapgedrag.

Slaapwandelen is een slaapstoornis. Mensen die last hebben van slaapwandelen ervaren tijdens hun diepe slaap korte onderbrekingen in hun REM-slaap. Ook wel de droomslaap genoemd. Alcohol versterkt dit patroon. Het zorgt ervoor dat je én dieper slaapt én dat je tijdens die diepere slaap ook meer onderbrekingen krijgt.

Heftig slaapwandelen

Uit onderzoek blijkt dat 58 procent gewelddadig is tijdens het slaapwandelen. 17 procent verwondt zichzelf of zijn/haar bedpartner. Dat komt omdat slaapwandelaars vaak nachtmerries hebben.

Dag slaapwandelavontuur, hallo nachtrust

Omdat slaapwandelen je nachtrust flink kan verstoren, is het belangrijk te voorkomen dat je gaat slaapwandelen. Dat betekent dat je de alcohol laat staan (dat doe je al, chapeau!), dat je stress overdag zoveel mogelijk vermijdt (beweeg regelmatig in de buitenlucht, luister naar je favoriete muziek of neem een warm bad als je stress ervaart) en doe overdag een dutje. Een dutje overdag zorgt ervoor dat je ’s nachts minder diep slaapt. Bron: psychologiemagazine.nl.

Pauzeren is goed voor je slaap

Niet iedereen gaat er ’s nachts onbewust op uit. Toch kun je wel slaapproblemen ervaren. Een alcoholpauze kan bijdragen aan een betere nachtrust. 55 procent van de IkPas-deelnemers ervaart een betere nachtrust. Dat komt omdat alcohol je slaapcyclus behoorlijk in de war kan schoppen. Hier lees je hoe en wat.

Die borrel vlak voor het slapengaan, is ontspannend, gezellig en helpt je zelfs met het sneller in slaap vallen. Allemaal voordelen. Maar nu komt het: die borrel is helpend aan het begin van je nacht, maar breekt je op gedurende de nacht. Alcohol schopt je slaapcyclus behoorlijk in de war.

De slaapcyclus

De slaapcyclus werkt als volgt: de slaap bestaat uit droomslaap (REM-slaap) en gewone, diepe slaap (NREM-slaap). Tijdens de nacht doorloopt ons lichaam een aantal keren per nacht de cyclus. Je lichaam begint bij de NREM-slaap, om vervolgens over te gaan naar de REM-slaap en weer terug te gaan naar de NREM-slaap. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.

Verkeerde volgorde

Daarnaast heeft het drinken van alcohol effect op de volgorde van je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Kijktip: Van de Wereld

BNNVARA komt met een nieuwe docuserie: Van de Wereld. Hierin worden jongeren geportretteerd die overleden zijn door drank of drugs. Het nieuwe programma lijkt een spin-off van Break Free (Break…
Lees meer
Achtergrond

Blogger aan het woord

Toen ik de laatste blog van Dick las, raakte ik daardoor geïnspireerd. Want wat een goede vraag is dat: Waarom is het drinken van alcohol (tegenwoordig wijn, vroeger bier) zo’n…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat