Dit zijn de leukste podcasts van 2021

Podcasts zijn ideaal om te beluisteren wanneer je met klusjes in en om het huis bezig bent. Tijdens de was vouwen, het koken, de badkamer soppen of de schuur opruimen is het heel aangenaam om naar een podcast te luisteren. Maar horizontaal op de bank is natuurlijk ook een prima vertrekpunt. Inspiratie nodig? In deze lijst – met de beste podcasts van 2021- vind je vast iets naar je zin.

Welcome to your fantasy

Zongebruinde torso’s, subtiele strikjes en gevulde strings: het concept Chippendales was en is een succes. Maar laat je niet helemaal voor de gek houden. De Chippendale-wereld is er één van macht, drugs, geld en moord. Onderzoeksjournalist, historica en fitnessinstructeur Natalia Petrzela neemt ons mee terug naar het gruizige LA van de vroege jaren tachtig om dit verhaal helemaal uit te kleden.

Luister naar Welcome to your fantasy

De Deventer Mediazaak

Herinner je je de Deventer-moordzaak nog? Een brute moord op een rijke weduwe, de veroordeelde boekhouder, een mysterieus handgeschreven briefje in de tuin. Een verdachte klusjesman en een bejaard grafologenechtpaar dat de zaak aan het rollen bracht. In deze podcast wordt de rol van de media onder de loep genomen. Het publiek kreeg het idee dat de veroordeelde dader, Ernest Louwes, onschuldig vastzat. Luister naar het verhaal van Michael de Jong (vriend van de familie en verdachte) en andere betrokkenen waaronder Maurice de Hond.

Luister naar de Deventer Mediazaak

The Turning / The sisters who left

Deze Engelstalige podcast gaat over de nonnen die in de voetsporen van Moeder Teresa traden en werden onderworpen aan de allerstrengste regels die je je kunt voorstellen. Moeder Teresa zelf is het grote voorbeeld, en zij heeft zelfkastijding tot grote kunst verheven. Dus wordt er van je verwacht dat je jezelf pijnigt voor Jezus, dat je doorwerkt als je ernstig ziek bent, en dat je nooit iemand aanraakt. Zo werden jonge meisjes met grote idealen vermorzeld tussen de kloostermuren.

Luister naar The Turning / The sisters who left

Buiten de muren

Hoe is dat als je jarenlang (af en aan) hebt vastgezeten? En je dan ‘ineens’ buiten staat? Mag meedoen met het echte leven? Podcastmaker Marjolein Knol volgde tweevoudig moordenaar Harry en veelpleger Bram een jaar lang, en kende ze ook al toen ze nog vastzaten. Wat je hoort zijn moeilijke vragen en grote verhalen. Tussen de regels door schemert veel begrip en oprechtheid door. Zullen Harry en Bram het redden of zitten ze zo weer achter de tralies?

Luister naar Buiten de muren

Kassiewijle

Heb jij angst voor de dood of ben je er wel comfortabel mee? Radiomaker Laura Stek valt in de eerste categorie, terwijl kunstenaar en co-host Babs Bakels al van jongs af aan gefascineerd is door de dood. Kassiewijle doet je nadenken over de dood, zit vol interessante weetjes en goede muziek, en is tegelijk ook een soort groepstherapie tegen doodsangst en coronatrauma.

Luister naar Kassiewijle

Op vprogids.nl vind je nog meer kneitergoede podcasts.

Sorry voor mijn broertje

De ene broer rondt met succes een studie af, de andere broer belandt in de jeugdgevangenis. De broers Nabil en Nahib Hamidi vluchtten toen zij klein waren uit Afghanistan om een leven op te bouwen in Nederland. Dat bijzondere verhaal is gebundeld in de podcast ‘Sorry voor mijn broertje’, waarin Nahib en Nabil in gesprek gaan over hun herinneringen van hun thuisland, maar ook over de eerste kennismaking met Nederland.

Luister naar Sorry voor mijn broertje

De Vogelspotcast

Wat krijg je als je een expert naast een groentje zet? Hele amusante gesprekken. Zelfs als het over vogels gaat. In de Vogelspotcast gaan Arjan Dwarshuis (wereldrecordhouder vogelspotten, echt waar) en zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen, die het wereldrecord níks van vogels weten in zijn bezit heeft, samen op pad om vogels te spotten. Wij spotten vooral een goed duo.

Luister naar de Vogelspotcast

Televisië

Alex Mazereeuw en Michel Doodeman halen herinneringen op. In Televisië bespreekt het duo Nederlandse tv-programma’s die, zoals zij zelf stellen, al dan niet terecht in de vergetelheid zijn geraakt. De podcasthosts kijken een aflevering terug en ‘analyseren’ alsof je op vrijdagavond met vrienden aan de kroegtafel zit.

Luister naar Televisië

El Tarangu

Het is 2003 als Lucien van Impe, zesmaal bergkampioen en de laatste Belg die de Tour de France won, een onverwachts telefoontje krijgt. Of hij zin heeft in een diner met een oud-rivaal? Lucien stemt toe. Niet veel later is hij drie uur, een bord mosselen en honderden herinneringen verder. De andere man aan tafel is de Spaanse renner José Manuel Fuente, ofwel: ‘El Tarangu’. De mannen maken samen een foto. Niks bijzonders, toch? Tot je erachter komt dat Fuente al in 1996 is overleden.

Houdt El Tarangu zich stiekem schuil in Geraardsbergen of doet een gek zich voor als deze legendarische berggeit? Audiocollectief Schik (Bob en Laura H.) zoekt in deze zesdelige Nederlandse podcast uit wie er liegt en neemt je mee in de schimmige wereld van de wielersport.

Luister naar El Tarangu

De Blankenberge Tapes

Een Tinderdate en twee moorden, dat zijn in een notendop de ingrediënten van deze podcast. Dit begint in 2013, wanneer de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord gevonden in de duinen. Robert Josse, haar vriend, is meteen de hoofdverdachte in deze zaak. Hij lijkt echter van de aardbodem verdwenen. Dan wordt er een link gelegd met een vrijwel identieke moordzaak, die zich tien jaar eerder afspeelde. De puzzelstukjes vallen langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die één beeld lijken te vormen: dat van een grauwe Belgische kustplaats Blankenberge. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal met een lugubere ontknoping.

Luister naar de Blankenberge Tapes

Op esquire.com vind je nog meer parels van podcasts.

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat