Diëten en alcohol: gaat dat samen?

Of het nu leuke bijvangst is of een ingecalculeerd voordeel: meedoen aan IkPas leidt bij verschillende deelnemers tot gewichtsverlies. En dat is mooi meegenomen wanneer het verliezen van wat kilo’s al langer op je verlanglijstje stond. Maar wat als IkPas straks voorbij is en jij graag blijft afvallen? Valt het drinken van een glas alcohol dan in te passen in je dieet, of gaan alcohol en afvallen echt niet samen?

Even geen alcohol drinken, heeft verschillende voordelen. Zo ga je er beter van slapen, voel je je vaak fitter én kun je er flink wat kilo’s door kwijtraken. Zo’n 32% van de deelnemers aan IkPas valt af in de pauzeperiode. Dit gewichtsverlies heeft verschillende redenen. Een ervan, is dat alcoholische drankjes vaak veel calorieën bevatten. Deze ‘lege’ calorieën bevatten wel energie, maar weinig voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Door een periode lang geen alcohol te drinken, krijg je dus simpelweg minder calorieën binnen. Bovendien ziet je lichaam alcohol als een giftige stof. Deze krijgt in het afbraakproces voorrang op andere stoffen. Door even niet te drinken, kan je verbrandingsproces ongestoord doen wat het moet doen: calorieën verbranden.

Wat als je straks wél weer alcohol wil drinken?

Meedoen aan IkPas maakt het makkelijker om af te vallen. Maar wat als je na je pauzeperiode wel weer af en toe een glas alcohol wil drinken, en toch wil blijven afvallen. Is alcohol dan in te passen in je dieet? Eerlijk is eerlijk: een alcoholpauze kan wat ons betreft niet lang genoeg duren. Toch begrijpen we dat de alcohol voorgoed afzweren niet voor iedereen de uitkomst van deze challenge is. Maar net zoals een dieet beter vol te houden is, wanneer je jezelf af en toe een kleine uitspatting gunt, kan dit ook voor drinkgewoonten gelden. Met deze tips kun je genieten van af en toe een glas alcohol én blijven afvallen.

  1. Groots genieten van kleine porties

Het klinkt simpel, maar wil je minder calorieën binnenkrijgen, kies dan voor kleinere glazen. Bovendien levert een klein maar goed gevuld glas een meer voldaan gevoel op, dan een groter halfleeg glas.

  1. Kies je momenten

Bewaar het drinken van alcohol voor speciale momenten. Zo voorkom je vaste patronen van bijvoorbeeld een wijntje of biertje aan het eind van een werkdag. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen in het weekend een glas alcohol drinkt.

  1. Ga voor minder calorieën

In alcohol zitten stiekem veel calorieën, zeker in zoete mixdrankjes, likeuren en cocktails. Wil je toch een keer een glas alcohol drinken, ga dan voor een glas rode of witte (droge) wijn of een klein glas bier.

  1. Bepaal vooraf hoeveel

Wil je voorkomen dat je helemaal ‘los’ gaat op een avond dat je alcohol drinkt, bepaal dan vooraf af hoeveel glazen je mag drinken. Spreek met jezelf bijvoorbeeld twee glazen wijn af en houd het verder bij spa rood, thee of een andere suiker- en alcoholarme drank. Zo kun je genieten van een drankje en achteraf trots zijn op jezelf, omdat je je aan de afspraak hebt gehouden.

  1. Let op je snackgedrag

Een belangrijke reden waarom alcohol zo’n negatieve invloed op diëten heeft, is dat het de behoefte aan vetten aanwakkert. Hierdoor kom je sneller in de verleiding om bij je biertje of wijntje een stuk kaas, bak chips of andere hartige snack te eten. Ga daarom na een alcoholisch drankje niet meteen het kaasplankje te lijf, maar kies liever voor een minder vet alternatief. Zoals fruit of een cracker.

  1. Drink bewust en geniet bewust

Hoe vaak gebeurt het niet, dat je ongemerkt je glas halfleeg drinkt? Drink je een keer een glas alcohol, doe dit dan bewust. Neem er de tijd voor en voel je niet schuldig, maar geniet van iedere slok. Hierdoor voel je jezelf meer voldaan en is het makkelijker om daarna een tijd niet te drinken. Bron: dik.nl

Met deze tips kun je straks na IkPas af en toe weer genieten van een glas alcohol en toch blijven afvallen. Mits je daarnaast natuurlijk blijft letten op een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en rust ; )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat