Deze boeken over alcohol wil je lezen

Wist je dat er een heleboel informatieve en leuke boeken zijn die gaan over (stoppen met) alcohol en/of ben je benieuwd naar ervaringen van anderen? Dan zijn deze boekentips misschien iets voor jou.

In ‘Op je gezondheid’ beschrijft de Nederlandse psychiater en hoogleraar René Kahn de effecten van alcohol. Het is een toegankelijk en verhelderend boek. Alleen verkrijgbaar als e-book.

David Nutt is een Engelse arts en psychiater. Ook is hij auteur van het op dit moment populaire boek: ‘Drankje?’. David maakt in ‘Drankje?’ duidelijk wat ‘verantwoord drinken’ betekent en biedt je de wetenschappelijke feiten om zelf een beslissing te kunnen nemen over je alcoholgebruik en het al dan niet stoppen met drinken.

Jacqueline van Lieshout vertelt in ‘Ontwijnen’ hoe een heftige gebeurtenis haar ertoe bracht de alcohol in het vervolg te laten staan. Ze deelt haar ervaringen in haar tocht naar ‘echt blij alcoholvrij’.

Clare Pooley schreef het boek ‘ChardonNEE’. Een IkPas-deelenemer over dit schrijfwerk: “Ik heb het een aantal keren gelezen en elke keer lees ik er weer iets nieuws in. Humoristisch, serieus, praktisch, confronterend, niet-veroordelend, toepasbaar, geen zelfhulpboek, gewoon de ervaring van Clare. Ik zeg: lezen”.

‘De verslaving voorbij’ is een spirituele bestseller geschreven door Jan Geurtz waarin hij aantoont dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele afwijzing van het zelf en laat hij zien hoe we dat kunnen veranderen.

Ook werden we getipt over: ‘Ik ben Loïs en ik drink niet meer’. Het boek vertelt het verhaal van studente Loïs Bisschop, die beseft dat ze een alcoholprobleem heeft. Ze besluit op eigen kracht af te kicken.

Mariëtte Wijne (geen grap) dronk jarenlang teveel. In ‘Nou nog eentje dan’ beschrijft ze in dagboekvorm hoe het haar vergaat als ze stopt met het drinken van alcohol en kijkt ze terug op de tijd waarin ze nog wel alcohol dronk.

Het nieuwste boek van Petra Moes heet ‘De kunst van nuchter leven’. “De kunst van nuchter leven leert je geen trucjes om te stoppen met drinken en dat vol te houden. Waar het wél over gaat? Zien en snappen waar alcohol je bij vandaan houdt. En hoe je juist door niet te drinken groots en meeslepend kunt leven.” Aldus Petra.

‘Drinkt u iets?’ geeft een onverbloemde kijk op verslaving en therapie en is geschreven door Myriam Bruyninckx (verslavingsgevoelige psycotherapeut) en Philip Muls (hoogfunctionerende probleemdrinker). Word deelgenoot van hun verhaal, kruip in hun hoofd, voel met ze mee wanneer ze vallen en weer opstaan.

Speciaal voor de deelnemers die een boek graag in het Engels lezen

-Veel meer dan een verhaal uit de onderwereld van verslaafd drinken, gaat ‘The Unexpected Joy of Being Sober’ over de ontsnapping, en waarom een sober leven meer bedwelmend kan zijn dan je ooit had gedacht.

-‘This naked mind’ van Annie Grace (aanrader)
-‘Alcohol explained’ van William Porter
-En voor de moeders onder ons: ‘Mrs D is going without’ van Lotta Dann

Boeken over alternatieve dorstlessers

-‘Limonade, alcoholvrije drankjes voor volwassenen’ – The Holy Kauw Company
-‘Thee, de nuchtere neef van wijn’ – Mariëlla Erkens

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat