De weekenddrinker

We ontvangen regelmatig berichten van deelnemers die graag een weekenddrinker ‘willen worden’. Want dan drink je in ieder geval doordeweeks niet. Jan (58) is, als hij niet pauzeert, een weekenddrinker, maar wil daar juist graag vanaf.

“Er zijn tijden geweest dat ik meer dronk. Bijvoorbeeld in mijn studententijd. Eenmaal aan het werk beperkte het drinken van alcohol zich tot het weekend. Voordat ik pauzeerde dronk ik op vrijdag- en op zaterdagavond twee of drie flesjes speciaalbier. Ik schrok ervan dat ik met mijn alcoholconsumptie tot de categorie zware drinkers behoorde.

Ook begon het me tegen te staan dat ik steeds meer begon toe te leven naar mijn weekenden. Want dan ‘mocht’ ik weer. Het gevolg van mijn drinkgedrag in het weekend, was dat ik belangrijke zaken kon uitstellen. Zo wilde ik me al een hele tijd persoonlijk ontwikkelen op het gebied van programmeren en muziek maken. Dit kwam er alsmaar niet van, omdat ik druk bezig was met ‘niet fit voelen.’ Het leek wel vluchtgedrag. Ik dronk, zodat ik niet aan mezelf hoefde te werken.

Waarom het ‘weekend drinken’ me nog meer tegenstaat, is dat ik van mezelf in de vakanties ook best wel wat meer mag drinken. Voor ik het weet, drink ik in een week aardig wat weg. En als ik dan denk aan mijn pensioen, dat nog best wel een eindje weg is maar toch, vind ik het geen prettige gedachte om voor ‘matig drinken’ afhankelijk te zijn van het feit dat ik de volgende dag moet werken.

Nu ik pauzeer, merk ik dat ik fitter ben. Ik ben een hardloper en mijn sportprestaties zijn ervan opgeknapt. Ik heb nog geen start gemaakt met mijn andere ambities, omdat ik nog aan het onderzoeken en ondervinden ben wat niet drinken met me doet.

Mijn ideaal is dat ik af en toe kan genieten van een alcoholisch drankje. Maar dat het dan ook bij één drankje blijft. Na Dry January zat ik al vrij snel weer in mijn vaste drinkritme. Als het me na deze pauze niet lukt om op een verantwoorde manier te genieten van wijn of bier, dan moet ik misschien maar helemaal stoppen met drinken.”

Ook Willy (67) is een zogenoemde weekenddrinker. Voordat ze pauzeerde dronk ze alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Op zich vindt ze dat prima, maar de hoeveelheid mag met de helft naar beneden worden geschroefd.

“Voordat ik startte met IkPas, dronk ik op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 17.00 twee glazen wijn. Mijn moment is echt tijdens het koken. Dan vind ik het heerlijk om een glas te drinken. Wat me vaak verraste was het effect van dat ene glas. Zeker als ik moe was. Dan kon ik me direct rozig voelen. Niet helemaal helder.

Omdat ik me steeds meer bewust ben van de gezondheidseffecten van alcohol, wil ik straks na de pauze geen twee glazen per dag in het weekend drinken, maar één glas per dag. En dat moet een glas met goede wijn zijn. Ik ben bereid meer te betalen voor een goede wijn, zodat ik ook heel bewust en oprecht geniet van dat glas.

Het zal in het begin -na de pauze- misschien niet altijd gemakkelijk zijn om dat stemmetje in mijn hoofd te negeren. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Omdat ik er nu zo bewust mee bezig ben. Mijn man drinkt meer dan ik en is daar ook voor in behandeling en mijn eigen moeder stierf aan levercirrose. Ik weet wat alcohol met je kan doen. Ik wil verantwoord omgaan met alcohol. Dankzij een alcoholpauze voel ik me fitter en heb ik meer energie. Ook is mijn huid ervan opgeknapt.

Of ik direct na de pauze weer een glas wijn drink, weet ik niet. Ik laat het afhangen van het moment. Dat ene glas moet in ieder geval de moeite waard zijn om te drinken.”

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat