#alleensamen minder alcohol drinken

Bewust omgaan met alcohol is een belangrijke pijler in de corona-campagne ‘#alleensamen’ van de overheid. Jij pauzeert nu heel bewust, maar hoe drink je bewust na je pauze?

De publiekscampagne #alleensamen loopt al sinds maart 2020 en is bedoeld om Nederland duidelijkheid te verschaffen rondom coronamaatregelen en verspreiding van het virus te beperken. De campagne richt zich onder meer op een gezonde leefstijl. Want goed voor jezelf zorgen is juist nu belangrijker dan ooit. Een optimale weerstand maakt je sterk en minder bevattelijk voor virussen en infecties.

Wat is weerstand?

Het begrip weerstand betekent voor veel mensen de mate van bevattelijkheid voor infecties, maar in wezen is het een functie van je afweersysteem. Je afweersysteem heeft de taak om je te beschermen tegen ongenode gasten, zoals virussen en infecties. Het afweersysteem is een uiterst kundig systeem dat lichaamsvreemde micro-organismen herkent en doorgaans in staat is deze op te ruimen.

 

#Alleensamen

Wat kun je doen om je weerstand te vergroten en zo minder vatbaar te zijn voor het coronavirus en andere ziektes? De overheidscampagne #alleensamen richt zich op de volgende thema’s:

-Bewust omgaan met alcohol

-Voldoende bewegen

-Gezond eten

-Stoppen met roken

Minder alcohol drinken, juist nu

Te veel alcohol drinken is niet goed voor je lichaam. Tot zover niets nieuws. Maar wist je ook dat alcohol een wissel trekt op je weerstand? Dat zit zo: vocht is nodig voor het afvoeren van afvalstoffen. Alcohol is wel een vorm van vocht, maar niet het juíste vocht. Alcohol zorgt ervoor dat het je lichaam uitdroogt. Daarnaast kost het afbreken van alcohol je lichaam veel tijd en moeite. Hoe meer glazen wijn, bier of sterke drank je drinkt, des te minder aandacht je lichaam kan stoppen in het bestrijden van ziekteverwekkers. Bron: gezondheidsnet.nl.

Bewust drinken ná je pauze

Wat betreft die eerste pijler -bewust omgaan met alcohol-: die is in the pocket. Jij bent super bewust bezig op dit moment. Maar er komt ooit een eind aan deze alcoholpauze. En dan? Hoe zorg je ervoor dat je nog steeds bewust met je alcoholgebruik omgaat? Wij komen met tips.

Tip 1 Maak afspraken met jezelf

De Gezondheidsraad adviseert om niet te drinken en als je dat toch wil doen, beperk je dan tot één glas alcohol per dag. Dat kan een uitdaging zijn, maar het is goed om duidelijke afspraken met jezelf te maken. Wat dacht je van de regel: doordeweeks niet en in het weekend wel? Kleine kanttekening: deze regel heeft geen zin als je je ieder weekend een stuk in je kraag drinkt.

Mannen worden officieel als ‘zware drinkers’ gezien wanneer ze één keer per week meer dan zes glazen alcohol drinken. Vrouwen worden als ‘zware drinkers’ bestempeld bij vier of meer glazen alcohol op één dag.

Als variant op de afspraken-regel zou je met jezelf kunnen afspreken dat je tijdens drukke periodes, weinig tot niets drinkt. Om jezelf te belonen, bestel je je lievelingseten na het afronden van een pittige (werk)week. Of doe je jezelf die leuke schoenen, nieuwe game of gave zonnebril cadeau. Nog een keer je lievelingsfilm kijken, is natuurlijk ook al fijn.

Tip 2 Wissel alcohol af met iets non-alcoholisch

Alleen maar bier of wijn tanken, heeft de bijzonder vervelende bijwerking dat je langzaam uitdroogt. Meer drinken, betekent namelijk vaker plassen met als gevolg een chronisch vochttekort. Dit betaalt zich uit in een flinke kater. Je biertje of wijntje afwisselen met water of een frisje zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vocht vasthoudt. Dat scheelt behoorlijk in de kater de volgende dag.

Tip 3 Drink uit een glas en zet het op tijd weg

Uit een flesje drink je per slok meer dan wanneer je uit een glas drinkt. Kies dus voor het uitschenken van je biertje in een glas in plaats van rechtstreeks uit de fles te drinken. Ook is het aan te raden om je glas op een tafeltje of iets dergelijks te zetten, nadat je een slok hebt genomen. Op deze manier drink je langzamer en verlaag je het risico te snel en te veel te drinken.

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat