Alcohol en het beloningssysteem

Dopamine en ook serotonine zijn stofjes die vrijkomen in de hersenen na eten, sporten, drank, seks of drugs. En die willen we wel vaker voelen. Dat maakt de kans op verslaving dan ook groter.

Als je alcohol drinkt, komen er stofjes in de hersenen vrij als dopamine en serotonine. Dopamine zorgt voor een tevreden gevoel en serotonine heeft effect op je stemming en zorgt voor een verbonden gevoel met anderen. Hele fijne gevoelens die we maar wat graag ervaren. En daar schuilt ook direct het gevaar in. Omdat je meer van dit soort gevoelens wilt voelen, ga je ook meer drinken.

Zoals voor wel meer (verslavende) dingen in het leven geldt, geldt ook voor alcohol: als je het vaak doet, heb je er meer van nodig om diezelfde fijne gevoelens te ervaren. In dit geval moet er meer alcohol worden gedronken, zodat je je weer net zo lekker voelt als toen. Voordat je het weet, drink je meer dan je wilt en maken de dopamine en serotonine plaats voor somberheid en angstgevoelens.

Maar er is een oplossing. Je las het net al in de inleiding. Ook een uurtje sporten of goede stoeipartij maakt dopamine en serotonine vrij…Dus wat wordt het vanavond?

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat