Alcohol: een behoorlijk oud goedje

Van een simpel glas bier of wijn tot de meest ingenieuze cocktail: met een assortiment van honderden soorten alcoholische drankjes kunnen we gerust zeggen dat de keuze reuze is. Dat was duizenden jaren geleden wel anders. Zo dronken onze voorouders duizenden jaren geleden bij voorkeur mede, een drank gemaakt van honing.

Dat alcoholische dranken al eeuwenlang wereldwijd populair zijn, wist je waarschijnlijk al. Zo is het oudste document over alcohol een bierbrouwersrecept van 5.000 jaar oud. Het recept, beschreven op een kleitafel, komt uit Sumerië. Dit gebied was onderdeel van het oude Mesopotamië (een gebied in het huidige Irak) en staat bekend als een van de oudste beschavingen ter wereld. De Sumeriërs waren waarschijnlijk de eerste ontdekkers van het bier. De Egyptenaren wisten het proces verder te verfijnen en ontwikkelden volgens oude teksten zelfs verschillende soorten bier.

Bacchanaal

De Grieken en Romeinen dronken liever wijn. Zij zagen bier als een drank voor onbeschaafden, zoals de Germanen en de Kelten (onze voorvaderen). De Romeinen hadden zelfs een god die sterk gelinkt werd aan wijn en plezier. Dit was Bacchus. De verering van deze god van de vruchtbaarheid ging gepaard met uitbundige feesten. Vandaar dat we een met alcohol doordrenkt diner, nog steeds een ‘bacchanaal’ noemen. Bron: Rijksmuseum.nl.

Godendrank

Hoewel bier en wijn dus ver, ver teruggaan, is er één alcoholische drank die hen voorbijstreeft. En dat is mede. Deze drank, in basis gemaakt van honing, water en gist, werd al zo’n 8.000 jaar geleden gedronken. Net als bij veel uitvindingen, is het recept voor mede waarschijnlijk bij toeval ontdekt toen honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwamen. Mede werd voor het eerst gemaakt in Azië. Daarna strekte het gebruik zich uit van China tot Scandinavië. Vooral in de Noorse mythologie wordt er veel gesproken over deze ‘godendrank’. Bron: jellinek.nl en alcoholinfo.nl.

Honeymoon

Hoewel mede vandaag de dag nog steeds wordt gemaakt, zal het niet bij veel mensen in hun top tien van favoriete alcoholische drankjes staan. Toch komen we in ons dagelijks taalgebruik nog verschillende verwijzingen naar deze honingdrank tegen. Zo is het woord ‘medicijnen’ van origine terug te voeren naar het woord ‘metheglin’: mede met kruiden. En verwijst het woord ‘honeymoon’ volgens historici naar de periode dat een pasgetrouwd stel in de vijfde eeuw van alle gasten mede cadeau kreeg. Het bruidspaar dronk deze drank dan na de eerste volle maan. Het zou de kans op een zoon vergroten. Bron: northernmead.nl.

Heb je van al deze info over mede zin gekregen in een kruidig honingdrankje? Er bestaat ook alcoholvrije mede ; )

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat