Alcohol als dikmaker

Van het drinken van alcohol word je niet slanker. Sterker nog, het laat je broek nog wat strakker zitten. In drank zitten alleen maar lege calorieën. Oftewel: calorieën die niets voor je lichaam doen. En dan die snacks…die gaan rechtstreeks naar buik of heupen. Proost?

Wanneer je je bedenkt dat een gedestilleerd glas wijn, bier of borrelglaasje 10 gram alcohol levert en 1 gram alcohol 7 kilocalorieën levert, dan vertelt een snelle rekensom je dat je aan de 70 kilocalorieën per leeggedronken glas zit.

Omdat de meeste mensen het niet bij 1 drankje laten wanneer ze het gezellig hebben, staat de calorieënteller al snel op enkele honderd kilocalorieën. Sommige drankjes bevatten ook nog veel suiker of room en tikken nog harder aan qua calorieën. Denk aan likeuren, mixdrankjes en cocktails.

Plus, plus

De alcohol die je binnenkrijgt, wil het lichaam graag zo snel mogelijk afbreken. Het kan er immers niets mee. Omdat dit voorrang heeft op alles wordt de verbranding van het eten dat je hebt gegeten uitgesteld. En je weet wat ze zeggen: van uitstel komt afstel. Dus die calorieën worden opgeslagen als vet.

Plus, plus, plus

En alsof dat nog niet genoeg is, alcohol zorgt ervoor dat je zin krijgt in allerlei snacks. Dus wordt er geborreld met kaasplankje, feestgevierd met bittergarnituur en wordt de avond afgesloten met friet en shoarma. Van geen van deze opties blijf je in balans. De weegschaal zal eerder uitslaan naar een getal dat je liever niet tevoorschijn ziet komen.

En nu?

Tja, geen alcohol drinken is de meest logische optie. Maar als je dat toch wilt doen, houd dan rekening met het volgende.

-Drink tussendoor voldoende water of een ander niet-alcoholisch drankje.

-Vermijd zoete witte wijnen, likeuren, mixdrankjes en cocktails.

-Laat de bitterballen en kaasjes zoveel mogelijk aan je neus voorbijgaan. Eet liever wat rauwkost, Japanse mix of popcorn bij je drankje.

-Kies je drankje met zorg en geniet er bewust van. Je krijgt beduidend minder calorieën binnen als je van één glas goede wijn nipt, dan wanneer je minder bewust een paar glazen achter elkaar leegdrinkt. Bron: gezondheidsnet.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat