Vrouwen kunnen slechter tegen alcohol

Het is geen mythe. Vrouwen kunnen écht slechter tegen alcohol. Lees hier hoe enzymen, lichaamsvocht en een kleinere lever ervoor zorgen dat je als vrouw net iets sneller dan een man onder invloed raakt van alcohol.

In een notendop zijn het dus de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen.

Fysieke verschillen vrouwen en mannen

Minder ADH-enzymen in de maag Bij vrouwen zijn minder ADH-enzymen aanwezig in de maag dan bij mannen. Deze enzymen zorgen in de maag al voor de afbraak van alcohol.

Minder lichaamsvocht Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen. En vocht is nodig om alcohol te verdunnen. Daarom hebben vrouwen eerder een hoger alcoholpromillage dan mannen.

Kleinere lever Feit is dat vrouwen een kleinere lever hebben dan mannen. Dus duurt het langer voordat de alcohol is afgebroken.

Het ene moment is het andere niet

Er is wel een periode in de maand dat vrouwen iets beter tegen alcohol kunnen dan de rest van de maand. Dit hangt af van de menstruatiecyclus. Zo ligt de snelste afbraak op dag 20 tot 25.

Benieuwd waarom de een sneller dronken wordt dan de ander? En of vrouwen meer last hebben van een kater dan mannen? Lees het hele artikel hier. Bron: radar.avrotros.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat