5 tips voor een sociaal leven zonder alcohol

Een vrijdagmiddagborrel met collega’s, avond uit met vrienden of zondagse familiebijeenkomst; een drukke sociale agenda hebben, betekent vaak dat je regelmatig met een glas alcohol in je handen staat. Maar deze maand dus even niet. Kun je je sociale leven tijdens IkPas dan beter op een laag pitje zetten? Absoluut niet. Met deze tips houd je jouw sociale agenda op peil én sta je ’s ochtends weer fris en fruitig naast je bed.

Het is de angst van veel mensen die een alcoholpauze inlassen: wordt mijn sociale leven niet ineens een stuk saaier? Zonder alcohol als ‘smeermiddel’ kun je de gebruikelijke sociale activiteiten immers anders gaan beleven. Zo verloopt een avond naar de kroeg met je vrienden anders met een paar flesjes spa rood op, dan met een liter bier achter de kiezen. Maar is dat per sé verkeerd? In de artikelen ‘Met je vrienden naar de kroeg: deel 1’ en ‘deel 2’ las je al verschillende tips over hoe je ook nuchter de gezelligste stapavond hebt. En omdat je als het op gezelligheid aankomt, nooit te veel tips kunt krijgen, delen we er hier nog een paar. Deze tips zijn niet alleen handig bij een stapavond, maar ook bij andere sociale activiteiten. Sterker nog, sommige houd je er na je pauzeperiode misschien wel in : )

  1. Bereid jezelf voor met de mental video

Natuurlijk kun je prima een gezellige middag of avond hebben zonder alcohol. Toch is het, zeker in het begin van je pauzeperiode, slim om jezelf een extra steuntje in de rug te geven. Heb je bijvoorbeeld een sociale activiteit op de planning staan, waarbij je normaal gesproken altijd alcohol drinkt? Maak dan vooraf een mental video. Zo wordt de kans dat je ontspannen geniet van je uitje, nog groter.

  1. Ga voor een uurtje ‘knallen’

Zoals met alles, geldt ook voor het niet drinken van alcohol: oefening baart kunst. En iedere keer dat het lukt, smaakt naar meer. Daarom wil je de succeskans, zeker in het begin, zo groot mogelijk maken. Leg daarom de lat bij gelegenheden waar het niet drinken van alcohol een uitdaging is, wat lager. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een uur blijft. Vervolgens stort je jezelf een uur lang in de sociale gezelligheid. Merk je daarna dat je het moeilijk vindt om het gezellig te houden zonder alcohol? Geef jezelf dan toestemming om naar huis te gaan. Zo wen je stap voor stap aan ontspannen zonder alcohol.

  1. Plan je exit-strategie

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige. Wil je voorkomen dat je een bijeenkomst of evenement ‘uit moet zitten’, zorg er dan voor dat je van niemand afhankelijk bent voor je lift naar huis. Check bijvoorbeeld vooraf hoe laat de bus of trein naar huis gaat. Of ga gewoon lekker met de auto, dat kan nu namelijk altijd! Laat eventuele meerijders vooraf weten dat jij bepaalt hoe laat jouw ‘taxi’ teruggaat. Zo ben je vrij om het feest te verlaten wanneer je wil.

  1. Organiseer het zelf

Willen collega’s, vrienden of familie iets leuks doen en kom je liever niet in de verleiding om alcohol te drinken? Neem dan zelf het voortouw in het organiseren van de activiteit. Zo houd je meer controle over de locatie en de inhoud van de activiteit. Klets bijvoorbeeld een keer bij in dat gezellige koffietentje, in plaats van in jullie vaste kroeg.

  1. Durf op te stappen

Je zult merken dat de meeste sociale activiteiten ook zonder alcohol gezelliger uitpakken dan je misschien vooraf had verwacht. Maar soms zit het er gewoon niet in. Dan merk je aan alles dat je niet meer in de stemming gaat komen. Voel je op zo’n momenten niet bezwaard om naar huis te gaan. Je bent niemand een verklaring schuldig en hoeft je zeker niet schuldig te voelen over je vertrek. Dus zet je stralendste glimlach op en vertel iedereen dat je het fijn hebt gehad, maar nu naar huis gaat. Volgende keer beter. En wentel jezelf in ieder geval in de gedachte dat jouw alcoholteller nog steeds op nul staat. Topper!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat