3 tips om direct te ontstressen

Iedereen ervaart vroeg of laat stress in meer of mindere mate. Er is niet veel voor nodig om je lichaam het stresshormoon cortisol aan te laten maken. In de meeste gevallen is stress niet goed voor je. Voorheen drukte je het misschien de kop in door een drankje te drinken. Nu je pauzeert, is dat geen optie. Hier lees je 3 tips waardoor je direct ontstrest.

Stress kent een legio aan oorzaken. Van te laat komen, tot een groot verlies; er zal tal van redenen te bedenken waarom je stress ervaart. We onderscheiden dan ook 3 verschillende soorten stress.

Spannende stress. Dit is een positieve vorm van stress. Je voelt deze stress als je er iets spannends staat te gebeuren. Bijvoorbeeld: het geven van die belangrijke presentatie of een rondje in de snelste achtbaan van Europa. Deze stress heb je nodig om extra alert te zijn of te presteren op het moment dat het erop aankomt. Best handig dus.

Frustrerende stress. Heb je haast om thuis te komen, beland je in een flinke file. Of ligt je WiFi eruit, krijg je niemand te pakken bij de servicedesk. Frustrerende stress is een vorm van stress waar je mee te maken kunt krijgen in alledaagse situaties. Geen hele erge dingen, maar wel vervelend.

Schadelijke stress. Schadelijke stress is de ernstigste soort. Je leest het al, deze vorm van stress laat zijn sporen na. Je kunt deze vorm van stress ervaren als je iets traumatisch hebt meegemaakt. Denk aan een plotseling verlies of stelselmatig gepest worden op het werk. Heftige zaken waar je veel last van kunt hebben.

De druk eraf drinken

Veel mensen drinken alcohol om zo te kunnen ‘ontspannen’ en te ‘ontstressen’. Na een drukke dag -je collega’s waren lawaaierig, je leidinggevende floot jou en je team terug, de airconditioning stond weer te hoog- lig jij in je lievelingsstoel even bij te komen met een drankje in je hand. Je voelt de stress bij iedere slok afzwakken. We vertellen je niets nieuws als we zeggen, dat dit niet de manier is om om te gaan met stress. Dat zit zo:

Het stresshormoon cortisol wordt afgebroken door de lever. Dit duurt gemiddeld 2 dagen. Je kunt dus lang last houden van stress. De lever zorgt ervoor dat het bloed gefilterd wordt en schoon blijft. Dat doet de lever door giftige stoffen af te breken.

De lever geeft voorrang aan de afbraak van giftige stoffen. Alcohol krijgt daardoor voorrang in de lever op het afbreken en opruimen. Cortisol blijft daardoor langer in het lichaam aanwezig. Je blijft dus langer gestrest nadat je alcohol hebt gedronken.

Bron: alcoholinfo.nl.

3 tips waardoor je direct van ontstrest

Lachen is gezond. Die uitspraak is helemaal waar. Door flink te lachen, ontspan je je spieren en maak je het gelukshormoon endorfine aan. Bel die grappige vried(in) dus meteen of kijk naar hilarische filmpjes. Wij geven alvast een voorzet: funny animals.

Meezingen met je favoriete hits. En dan goed hard. Laat je gaan en raak al die noten. Hoe vals ook. Zingen lucht op en ruimt op. Maar het hoeven niet alleen meezingers te zijn. Soms heb je behoefte aan liedjes, waarbij de tranen al snel over de wangen lopen. Ook huilen zorgt voor minder stress. Even nergens aan denken? Een half uurtje luisteren naar fluitende vogels, de ruisende zee of dolfijngeluiden helpt je door stressvolle momenten heen.

Focus op je ademhaling. Daar is niks zweverigs aan en het is ook helemaal niet moeilijk. 5 minuten bewust in een uitademen kan al heel veel verschil maken. Ga rechtop zitten en sluit je ogen. Het enige waar je mee bezig bent, is met je ademhaling. Voel de lucht door je neus gaan en je mond verlaten. Voel je borstkas op en neer gaan. Adem in en adem uit. Zo simpel is het.

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat